Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odstartoval 11. ročník ankety Dobrovolní hasiči roku, přihlásit se může i váš sbor nebo jednotka

Všechny jednotky a sbory dobrovolných hasičů se mohou od hlásit do letošního, už jedenáctého, ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku. Partneři ankety tak oceňují profesionalitu zásahů a preventivní činnost sborů a hasičských sborů.

Anketa je, stejně jako v předchozích letech, rozdělena do dvou kategorií.

Přihlašovací formulář jednotky – první kategorie je určena jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí, u kterých se posuzuje zejména profesionalita, s jakou byl přihlášený zásah proveden.

Přihlašovací formulář sboru – druhá kategorie je určena sborům dobrovolných hasičů nebo hasičským sborům, u kterých se oceňuje například preventivní činnost.

Rozhodným obdobím obou kategorií je časový úsek od 1. 7. 2020 do 30. 6. 2021.

Vítězové na prvních třech místech opět obdrží finanční a věcné ceny za více než 2 miliony korun, které jim poslouží k nákupu nové hasičské techniky a vybavení.

Jedenáctý ročník přináší oproti předchozímu roku další změny, spočívající především ve zjednodušení hodnoticích kritérií a současně s tím i samotných přihlášek.

Na jejich základě odborná porota, složená ze zástupců HZS ČR, SH ČMS, MHJ, ČHJ a zástupců partnerů, vybere 25 jednotek a 25 sborů nebo hasičských sborů dobrovolných hasičů, kteří za svoji činnost obdrží ocenění.

Od založení Ankety stojíme po boku hasičů a jsme na to hrdí. Vždy jsme byli přesvědčeni o smysluplnosti a přínosu veřejného oceňování práce dobrovolných hasičů. Poslední rok ukázal, že si náš respekt zaslouží plným právem.

Zásahy a činnosti, s nimiž se do Ankety hlásí, jsou rok od roku profesionálnější a je stále těžší a těžší vybrat ty nejlepší,

uvedl zástupce generálního partnera, společnosti GasNet, s.r.o., pan Pavel Káčer.

Dlouholetými podporovateli dobrovolných hasičů a hlavními partnery Ankety jsou společnosti Net4Gas, Lesy ČR, ČEZ, Ford Motor Company a DCom.

Díky partnerům se podařilo během uplynulých deseti ročníků ocenit 422 jednotek a sborů dobrovolných hasičů, kteří pro svoji další činnost získaly finanční a věcné dary za více jak 21 miliónů korun, za což patří všem partnerům Ankety naše poděkování,

zdůraznil generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba.

Partnerskou strukturu naplňují společnosti Česká pošta, ČEPS, EG.D, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, Medsol, Požární bezpečnost, Patrol, Techsport, Vinařství Prokeš, Teleskopické stožáry, Rescop a MP Buď Fit.

Každý rok pročítáme desítky nových příběhů, ve kterých hasiči bojují buď s živly nebo o záchranu lidských životů a majetku. Oceňuji proto práci a zapojení všech dobrovolných hasičů a vážím si jejich odhodlání pomáhat.

Podporou Ankety tak chceme opakovaně vyjádřit hasičům naše poděkování a uznání,

zmínil Radek Benčík, jednatel společnosti NET4GAS.

Na jednotky a sbory, kteří v závěrečném veřejném hlasování získají největší počet hlasů, i v letošním roce čeká speciální ocenění v podobě skleněné zásahové helmy v životní velikosti.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v listopadu za účasti patronů, Ilony Csákové, Ondřeje Vetchého a Petra Rychlého a za přítomnosti kamer České televize.

Elektronický formulář a pravidla jsou přístupné na internetových stránkách www.adhr.cz. Seznámit se s nimi bude možné také v rámci Roadshow s rádiem Český Impuls s prezentačním stánkem Ankety, na němž organizátoři seznámí zájemce s pravidly, postupem pro přihlášení i letošními cenami pro oceňované, které poskytli partneři Ankety.

Dalšími mediálními partnery, podporujícími Anketu i dobrovolné hasiče dlouhodobě, jsou Deník, Ráááádio Impuls, Časopis 112, Požáry.cz, Hasičovo, Fire TV a BrnoŽurnál.

Jiří Bezděk
prezident spolku
Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku