Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Mladé Boleslavi převzali 45 nových škodovek, další budou následovat. Vozy určené k zásahu jsou v zářivě červeném odstínu RAL 3024

V areálu hasičské stanice v Mladé Boleslavi převzali 7. října 2021 hasiči za účasti generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky genmjr. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA a ministra vnitra Jana Hamáčka 45 nových osobních automobilů Škoda.

Vozový park hasičů ve všech krajích v republice tak prozatím omladí patnáct vozidel Škoda Kodiaq Ambition a třicet modelů Scala Ambition TOP. V dalších dodávkách je budou následovat dalších vozidla této specifikace – předpokládá se celková dodávka 150 Kodiaqů a 50 Scal, automobily nahradí dosluhující či zcela chybějící techniku.

Vozidla jsou pořízena na základě rámcové smlouvy mezi Ministerstvem vnitra České republiky a Škodou Auto. Konečný počet 200 kusů se může ještě v budoucnu změnit směrem nahoru – deficit vozového parku HZS České republiky je 5 miliard, technika v této hodnotě je již po své životnosti.

Současná dodávka 200 vozidel bude stát celkem 125 milionů korun a to včetně výstražného zařízení a polepů. Zástavba do Kodiaqů – tedy hliníková konstrukce s vybavením – bude financována z jiných zdrojů.

Přečtěte siHZS Moravskoslezského kraje pořizuje pro řídící důstojníky velitelské automobily Škoda Kodiaq, nahradí dosluhující Mitsubishi

Automobily Škoda Kodiaq s pohonem všech kol jsou osazeny dvoulitrovým naftovým čtyřválcem o výkonu 140 kW a samozřejmě sedmistupňovou automatizovanou dvouspojkovou převodovkou, což je předurčuje pro použití v operačním řízení – především pro řídící důstojníky a vyšetřovatele příčin požárů. Provedeny jsou v zářivě červeném odstínu RAL 3024 se žlutozelenými doplňky a šrafováním chevron.

Přečtěte siPráce na vylepšování viditelnosti vozidel HZS Moravskoslezského kraje započaly už v roce 1995

Nákupy zásahových vozidel s barevnou úpravou pocházející ze 70. let 20. století a manuálními převodovkami se tak snad konečně podaří zastavit, nebo alespoň zpomalit, a technika se plynule přesune do moderní doby. Viditelnost vozidla jedoucího s právem přednosti v jízdě je zcela zásadní, nezpochybnitelný a prokazatelný vliv na bezpečnost jízdy mají i obě ruce stále na volantu.

Scaly v červené barvě budou jezdit na benzin – výkon jejich litrového motoru je 81 kW. Bude se tedy jednat spíše o vozidla pro plnění úkolů prevence a ochrany obyvatelstva. Bílý pruh zde ale bude rovněž doplněn o žlutozelené prvky v odstínu RAL 1026.

U některých dnes předávaných vozidel budou dostavba, polepení a další hasičské úpravy prováděny v následujících dnech.

Sdílet