Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra v horizontu nejbližších dvou až tří let přestane s výrobou modelové řady Terra, nahradit ji může Phoenix nebo inovovaná Tatra Force

Společnost Tatra Trucks se v horizontu nejbližších dvou až tří let rozhodla ukončit výrobu modelové řady Tatra Terra. K ukončení vedla kromě vývoje na trhu i optimalizace výroby a standardizace výrobkového sortimentu, ke konci přispěl i nástup nových legislativních požadavků.

Dvounápravové šasi Tatra T 815–2T5RA3.431.4×4.1 se tak stalo poslední evolucí slavné Tatry 815, následovník modelové řady Terrno. První hasičský kus představila společnost THT Polička v srpnu 2018.

Přečtěte siFirma THT představila na Pyrocaru novou Tatru Terra, má prodlouženou kabinu a rozvor, LED světla i retardér

Tatra 815 byla uvedena na trh už v roce 1983. Koncepčně navázala na modely 148 a 813, ke sjednocení vedla snaha o unifikaci dílů a použití menšího množství komponent. Označení Tatra 157, které by navázalo na civilní vozidla Tatra 148, tak neslo jen několik prototypů, tržním následovníkem civilního značení je až Tatra 158 Phoenix.

Ta už nyní může Terru nahradit – vůz s moderní kabinou pro 21. století splňuje všechny požadavky kladené na použití u hasičů. Phoenix s kabinou pro družstvo se představil na veletrhu Pyros už v roce 2013.

Přečtěte siPrvní cisterna na podvozku Tatra 158 Phoenix s dlouhou kabinou byla představena na letošním Pyrosu společností THT Polička

Automobilka Tatra v rámci připravované modernizace řady Force rozšíří její nabídku i o varianty, které doposud pokrývala kromě Phoenixu i Terra, tedy včetně verze podvozků se čtyřdveřovou posádkovou kabinou a ostatních hasičských aplikací.

Sdílet