Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči městské části Praha – Dubeč mají novou zbrojnici, sloužit bude i jako evakuační středisko pro 100 lidí

V sobotu 12. února 2022 byla v městské části Praha – Dubeč slavnostně otevřena hasičská zbrojnice. Historicky to je vlastně poprvé, kdy hasiči v Dubči mají vlastní hasičskou zbrojnici. Po celých předcházejících 143 let, dubečtí hasiči byli založeni roku roku 1879, sloužili hasiči v Dubči ve více či méně vyhovujících provizoriích.

Celková cena stavby byla 40 milionů korun bez nutných vedlejších prací a vybavení. Prostředky na stavbu získala městská část od magistrátu hlavního města Prahy, v rámci koncepce výstavby hasičských zbojnic na území hlavního města.

Přečtěte siDubečtí hasiči se po víc jak 137 letech dočkají své hasičské zbrojnice, bude zároveň evakuačním centem a školícím střediskem

Výběrové řízení na dodavatele stavebních prací vyhrála společnosti Starstav, s.r.o., stavba probíhala od roku 2019 do prosince roku 2021, ke zpoždění otevření došlo z důvodu prodloužení kolaudace obslužných komunikací a sítí.

Hasičská zbrojnice je koncipována pro provoz jednotky požární ochrany, ale zároveň jako školící středisko pro pražské dobrovolné hasiče i pro zájemce z řad veřejnosti a v neposlední řadě jako evakuační středisko s kapacitou 100 ubytovaných, včetně potřebného vybavení.

Hasičárna se se skládá ze třech funkčních celků.

V přízemní části se nachází garážová stání pro zásahové automobily (celkem tři) včetně odsávání od firmy Plymovent, šatna, sprchy a sociální zařízení, sklad dýchací techniky a nouzového přežití, dílna, kompresorovna se skladem hadic, sklad nebezpečných látek a věž na sušení hadic.

Mezipatro je tvořeno přednáškovým sálem s kapacitou 100 osob a kuchyňkou.

V prvním patře se nacházejí dvě ložnice, tři kanceláře a denní místnost pro mužstvo.

Přečtěte siPlymovent: Profesionální odsávání výfukových zplodin z garáží na stanicích i zbrojnicích

Slavnostního otevření se zúčastnili kromě samotných členů jednotky sboru dobrovolných hasičů také zástupci městské části Praha – Dubeč v čele se starostou Jaroslavem Tošilem a představitelé magistrátu hlavního města Prahy v čele s primátorem MUDr. Zdeňkem Hřibem a náměstskem primátora a radním pro bezpečnost Ing. Petrem Hlubučkem.

K novému zázemí hasičům i městské části pogratuloval rovněž ředitel odboru IZS a služeb hl. m. Prahy plk.Ing. František Los. Samozřejmě nechyběl zástupce městské sdružení hasičů hl. m. Prahy Bc. Martin Wagner, MBA ani zástupci okolních sborů a jednotek.

Po krátkých proslovech, byla předána ocenění starostou sboru Mgr. Karlem Polákem, MBA členům sboru, jednotky a zástupcům městské části, kteří se nejvíce účastnili celého projektu stavby, následně byla přestřižena páska a stavba byla předána veliteli jednotky Radoslavu Mlejnkovi do užívání, hasiči z ní začnou vyjíždět k zásahům právě až teď – od 12. února 2022.

Následovala prohlídka budovy a krátké občerstvení. Pro městskou část Praha – Dubeč je to významný posun ke zvýšení bezpečnosti obyvatel.

Sdílet