Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Olšanech u Prostějova došlo k výbuchu v rodinném domě, dalších 20 exploze poškodila. Zraněni byli tři lidé, jeden zemřel

V Olšanech u Prostějova došlo k destrukci části domu a poškození dalších budov v okolí. Na místě zasahují hasiči a policisté, prohledávají trosky. Záchranáři prověřují, zda se pod troskami nenachází lidé.

Z HZS Moravskoslezského kraje byly k události vyslány dva speciální kontejnery. Okolí zásahu je uzavřeno.

Přečtěte siKontejner Paratech moravskoslezských hasičů je svým vybavením unikátní, vozí prostředky k zabezpečení staticky narušených staveb

Na místě jsou kynologové se psy pro sutinové vyhledávání a sací bagr Záchranného útvaru HZS ČR. Celkem zasahuje více než 40 hasičů.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS České republiky disponuje dvojicí sacích bagrů na podvozku MAN TGS

Zraněn byl řidič se spolujezdcem vozidla, který projížděl místem v době výbuchu, a vůz zasáhla tlaková vlna. Lehčí zranění utrpěla žena z protějšího domu. Dva lidé byli zachráněni.

Hasiči stabilizují sousední dům a jeho poškozenou štítovou zeď, záchranné a likvidační práce budou probíhat i v noci. Poškozeno bylo 20 domů, škoda je předběžně odhadnuta na 10 milionů korun.

Hasiči-lezci zajišťují střechy poškozené tlakovou vlnou, provizorně je opravují. Nasazeny jsou inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených budov.

V průběhu záchranných prací bylo nalezeno tělo sedmapadesátiletého obyvatele domu bez známek života.

19.07.2022

Na místě probíhají vyšetřovací a dokumentační práce, hasiči pokračují v prohledávání sutin a jejich odklízení. Na sousedním objektu musí rozebrat velkou část poškozené střechy, aby neohrožovala okolí.

S odklízením sutin pomáhá traktorbagr ze ZÚ Hlučín, část trosek musejí ručně odstraňovat hasiči. Na místě jich pracuje 25, mezi nimi i specialisté na stabilizaci budov, kteří technicky zajistí štítovou zeď. Lezci rozřezali a odstranili střešní konstrukci poničeného domu.

Přečtěte siVIDEO: Kloubové traktorbagry Huddig 1260c rozšířily sestavu zemních strojů Záchranného útvaru HZS, jsou na dálkové ovládání

20.07.2022

Po třech dnech náročných záchranných a likvidačních prací jsme ukončili činnost v Olšanech na Prostějovsku. S pomocí těžké techniky jsme dokončili odvoz sutin, které zbyly po budově poškozené výbuchem. Tuny trosek museli odklidit hasiči ručně, fyzickou náročnost zásahu zvýšily také tropické teploty.

Od pondělí do dnešního odpoledne se na místě vystřídala téměř stovka hasičů, především ze stanice Prostějov a Olomouc, s velkým nasazením pracovala také místní dobrovolná jednotka. Okolí poškozených domů jsme zajistili mobilním oplocením. Komunikace je od 18 hodin plně průjezdná.

Při zásahu jsme naplno využili naše specialisty, a to především odborníky na stabilizaci budov a výkopů, kteří technicky zajistili pomocí dřevěných podpěr narušenou štítovou zeď sousedního domu. Poškozené střechy provizorně zabezpečili hasiči-lezci, kteří rovněž část krovu jednoho z vedlejších objektů rozřezali a odstranili, aby neohrožovala okolí.

Pro vyhledávání osob v sutinách jsme povolali kynology se psy a usar tým. Po celou dobu jsme spolupracovali se statikem, místní samosprávou, pracovníky pohotovostních služeb a Policií ČR.

Během zásahu jsme využili rovněž speciální techniku a vybavení. Nasazeny byly naše kontejnery s výdřevou a technickými prostředky pro stabilizaci zřícených budov, traktorbagr a další těžká technika. Pro bezpečnost zasahujících hasičů jsme instalovali inklinometry, které hlídaly pohyb narušených zdí.

Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertíze. Můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme.

Škodu předběžně odhadujeme na minimálně 10 milionů korun, ještě ji budeme upřesňovat. Poškozeno bylo zhruba dvacet domů v bezprostředním okolí výbuchu.

Foto: Policie ČR a HZS OLK
Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet