Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči převáží další těžké mostní soupravy jako humanitární pomoc Ukrajině

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky zabezpečuje ve dnech 19. a 20. 7. 2022 nakládky a následné přepravy těžkých mostních souprav (TMS) pro Ukrajinu. Náklad zamířil v úterý ve 4 hodiny ráno do meziskladu RARS (Vládní agentury pro strategické rezervy) v Polské republice.

Nakládka humanitární pomoci (HP) proběhla v pondělí 18. 7. ve skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) ve Velkých Albrechticích, odkud se přesunula do jedné z dislokací Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Zásilka, která zamířila v úterý ráno do polského meziskladu, obsahuje dvě těžké mostní soupravy (TMS).

Těžká mostová souprava je příhradová, trámová, rozebíratelná konstrukce vyvinutá v Československu v 50. letech. Příhrada je dlouhá 3 metry.

Konstrukce umožňuje postavit most o délce přes 250 metrů – jedno pole je dlouhé 36 metrů. Mostovka je široká 4 metry, součástí soupravy jsou i oboustranné chodníky.

Mezi největší výhody soupravy se řadí možnost stavby bez mechanizace, mezi nevýhody patří nutnost pravidelně kontrolovat šroubované spoje a rovněž provoz pouze v jednom jízdním pruhu.

Přečtěte siHasiči vezou na Ukrajinu dvě těžké mostové soupravy, poskytla je Správy státních hmotných rezerv

Po vykládce prvních kusů techniky se tahače s návěsy přesunou zpět do skladu SSHR, kde proběhne nakládka zbylých částí mostních souprav. Ostatní příslušníci a technika útvaru se vrátí zpět do svých dislokací.

Transport 2 kusů TMS je zajištěn 6 soupravami tahačů s návěsy a 7 nákladními automobily ZÚ HZS ČR, které jsou doplněny o doprovodná vozidla. Personálně je přeprava zastřešena 30 příslušníky ZÚ HZS ČR.

ZÚ HZS ČR
Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU