Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika pokračuje v humanitární pomoci Ukrajině, Záchranný útvar odváží 500 kusů topidel

Ministerstvo zahraničních věcí pokračuje v humanitární podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi. Řešení českých firem tak pomáhá jak vnitřně vysídleným Ukrajincům bez domova, tak tamnímu zdravotnickému systému.

Už když jsem před začátkem války předával přímo na Ukrajině dar v podobě několika tisíc traumasetů, věděl jsem, že země bude v následujících měsících potřebovat masivní humanitární pomoc.

Proto jsme s kolegy na ministerstvu zahraničí ve spolupráci s ukrajinskou stranou detailně vytipovali, v jakých oblastech může Česko nejvíce pomoci.

Dnes spolupracujeme nejen se státními institucemi, ale také s nevládními organizacemi a soukromými firmami,

popsal ministr zahraničí Jan Lipavský.

Poskytnuta tak byla například evakuační, humanitární a zdravotnická vozidla, včetně vybavení pro potřeby Ukrajinského červeného kříže.

Přečtěte siHasiči hasičům, aneb z České republiky až na Ukrajinu. Kromě vybavení darujeme i automobilové žebříky a plošiny

Významné podpory se dostalo vnitřně vysídleným uprchlíkům a hostitelským komunitám ve formě víceúčelové finanční pomoci, zajištění pravidelné teplé stravy či distribuce prostředků osobní hygieny a pomůcek pro předškolní děti.

Vzhledem k tomu, že Rusko nadále pokračuje v ničení bytové a energetické infrastruktury Ukrajiny, ministerstvo zahraničí významně pomáhalo při zajištění dlouhodobě kvalitního bydlení těm, kteří přišli o své domovy.

Nejdříve jsme poskytli modulární obytné jednotky. Součástí ubytování je plně vybavená kuchyň, toalety a umývárna. Druhou oblast tvoří dodávky energetických jednotek k zajištění tepla v domácnostech, a to v celkové hodnotě téměř 20 milionů korun.

V těchto dnech je na cestě také 500 kusů topidel na propan butan jako humanitární pomoc domácnostem, které byly po ruském bombardování elektráren a tepláren postiženy výpadky tepla.

Topidla a propan butanové lahve firmy Karma vyrazí ve středu 18. 1. 2023 do meziskladu v Polsku. Nakládku 43 palet materiálu zabezpečila v pondělí 16. 1. 2023 jednotka Ministerstva vnitra – generálního ředitelství HZS ČR (MV-GŘ HZS ČR) složena z příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR (ZÚ HZS ČR).

O dodávku humanitární pomoci (HP) se zaštítilo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, které v rámci požadavků ze strany Ukrajiny oslovilo příslušné firmy.

Nakládka 500 kusů topidel a propan butanových lahví včetně příslušenství, které poslouží jako pomoc domácnostem, které byly po ruském bombardování elektráren a tepláren postiženy výpadky tepla, proběhla v pondělí 16. 1. v areálu firmy Karma v Českém Brodě.

HP byla prostřednictvím techniky ZÚ HZS ČR přepravena do Hlučína tak, aby ve středu 18. 1. byla připravena v brzkých ranních hodinách vyrazit do polského meziskladu.

Transport topidel a propan butanových lahví bude zajištěn 2 soupravami tahačů s návěsy a jedním doprovodným vozidlem. Personálně bude přeprava zastřešena 6 příslušníky ZÚ HZS ČR.

Přečtěte siČeská republika posílá na Ukrajinu další humanitární pomoc, kromě zdravotnického materiálu jde i o hasičské ochranné prostředky

Podobně významnou oblastí bylo zdravotnictví, které se potýkalo s nárůstem nemocných a zraněných osob a poničenými zdravotnickými zařízeními. Česko se tak například podílelo na vybavení tří nemocnic ve Lvově a onkohematologického oddělení dětské nemocnice v Černigově.

Dále jsme zprostředkovali také dodávku mobilní sanitky a komunikační techniky pro mobilní zdravotnické jednotky. Na pomoc ukrajinským zdravotníkům dodáme dva mobilní zdravotnické autobusy.

První z nich bude zařízen k poskytování první pomoci a stabilizaci pacientů včetně obnovy životních funkcí. Druhý bude vybaven zařízením umožňujícím převoz pacientů v kritickém stavu včetně provádění nezbytných lékařských zákroků.

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat i v tomto roce. Oblasti, na které soustředíme pomoc v letošním roce, hodláme rozšířit například do školství (dodávky školních autobusů), zemědělství (dodávky zemědělské techniky) či telekomunikace.

www.mzv.cz

por. Mgr. Jana Urbancová
tisková mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU