Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Michaela Žďárská se stala první výjezdovou hasičkou v novodobé historii Hasičského záchranného sboru České republiky, sloužit bude v pražských Holešovicích

Od 1. září 2022 nastupuje k výjezdové jednotce pražských profesionálních hasičů Michaela Žďárská, která bude sloužit na hasičské stanici Holešovice.

Dobrovolná hasička, 32letá Michaela Žďárská, splnila všechny předpoklady stát se první profesionální hasičkou ve výjezdové jednotce.

K HZS hlavního města Prahy nastupuje do směny B na nové holešovické stanici. Michaela splnila fyzické, zdravotní a psychické testy bez jakýchkoliv výjimek a úlev, tedy stejné, jako mají u profesionálních hasičů muži.

Přečtěte siNová hasičská stanice v Praze - Holešovicích byla slavnostně otevřena, zázemí tu budou mít i potápěči

Právě 1. září 2022 jí představil veřejnosti ministr vnitra Vít Rakušan a generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček přímo na hasičské stanici v Holešovicích.

Oba zdůraznili, že nová kolegyně pražských profesionálních hasičů splnila veškeré předpoklady stát se jednou z nich a během výkonu služby jako příslušnice HZS nebude mít žádné úlevy nebo zvláštní privilegia.

První 24 hodinovou službu u HZS hl. m. Prahy odslouží v sobotu 3. září 2022.

Michaela Žďárská působí v jednotce dobrovolných hasičů Praha Dolní Měcholupy od roku 2019. Za tři roky má u dobrovolných hasičů 49 výjezdů, jak technické pomoci, tak požárů, či mimořádných událostí jako je pomoc při odstraňování škod po tornádu nebo covidové pohotovosti a pomoc v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Za svůj nejtěžší výjezd v roli dobrovolné hasičky považuje požár bytu z dubna loňského roku v ulici Černokostelecká, kde bylo 14 zraněných (popálených) osob a z toho 7 dětí. Na místo dorazila se svou jednotkou jako druhá a bylo nutné poskytnout zraněným první předlékařskou pomoc do příjezdu ZZS.

V rámci výjezdové jednotky u dobrovolných hasičů také absolvovala kurz nositele dýchací techniky a následně stáž u HZS na stanici Strašnice.

Účastnila se třeba loňských RescueDays – tedy výcviku ve vyprošťování z havarovaných vozidel, nebo absolvovala výcvik v ohňovém trenažeru Fire Dragon 9000 od firmy Dräger.

Přečtěte siOhňový trenažer Fire Dragon 9000 od Dräger Safety opět zavítal do České republiky, proběhl výcvik jednotek

V letošním roce Michaela Žďárská začala s hasičskou soutěží v disciplíně TFA. V současné době se zúčastňuje série závodů Pražské a Středočeské ligy a Severočeské ligy. Právě TFA je pro ni skvělou přípravou pro fyzickou zátěž u zásahů.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet