Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřiadvacet nových velitelských automobilů Hyundai Tucson nahradí u HZS Moravskoslezského kraje původní Škody Yeti

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje pořídil 24 nových velitelských automobilů Hyundai Tucson, u Sboru nahradí původní Škody Yeti pro velitele hasičských stanic a chemickou laboratoř. Cena každého z automobilů je 639 980 korun, hodnota zakázky tedy činí 15 359 520 korun.

Přečtěte siNa hasičské stanici v Bílovci slouží nový velitelský automobil Škoda Yeti

Tucson je dodán ve verzi 1.6 T-GDi MHEW ve výbavě Style s paketem Premium. Původně bílý vůz je polepen do zářivě červeného odstínu RAL 3024 se zvýrazňujícími prvky v bílé a žlutozelené barvě, nechybí šrafování chevron.

Přečtěte siPráce na vylepšování viditelnosti vozidel HZS Moravskoslezského kraje započaly už v roce 1995

Automobil disponuje pohonem všech kol, sedmistupňová převodovka je samozřejmě automatická, dvouspojková. Řadit lze rovněž pádly pod volantem.

Přeplňovaný benzinový čtyřválec dosahuje výkonu 132 kW při 5 500 otáčkách za minutu. Jeho maximální točivý moment je 265 Nm v rozsahu 1 500 až 4 500 otáček za minutu.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) už před lety sehrála důležitou roli při výstavbě a vzniku nošovické stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Každoročně také významně přispívá částkou více než 20 milionů Kč na její provoz, a to na základě smlouvy uzavřené při výstavbě závodu mezi HMMC, Moravskoslezským krajem a HZS MSK, podle které HZS MSK plní úkoly jednotky hasičského záchranného sboru HMMC.

Po vzájemné dohodě je finanční plnění pro letošní rok částečně nahrazeno dodávkou 24 vozů modelu Hyundai Tucson, který dlouhodobě tvoří přibližně tři čtvrtiny výroby v HMMC.

Elektromotor je připojený na klikovou hřídel řemenem, palubní síť je zde 48voltová. Jeho úkolem je pomáhat při akceleraci a udržování volnoběžných otáček.

Přečtěte siMoravskoslezští hasiči v nošovické automobilce Hyundai slavnostně převzali 24 velitelských automobilů Tucson

Světelné výstražné zařízení je v červenomodré kombinaci v nejvyšší možné konfiguraci – rampa i přídavná světla tak vyzařují světla obou barev na obou polovinách automobilu. Reproduktor je zabudován za přední maskou.

Přečtěte siČervenomodré majáky už mohou hasiči využívat legálně, generální ředitelství HZS ČR pro ně vydalo technické podmínky

Komfort řidiče zvyšuje široká škála jízdních asistentů, včetně například autonomního nouzového brzdění či aktivního sledování mrtvého úhlu zrcátek. Páté dveře jsou ovládány elektricky.

Digitální přístrojový panel je typu Supervision s 10,25" barevným displejem, integruje navigaci i systémy Apple CarPlay či Android Auto. Nechybí bezdrátové nabíjení mobilního telefonu ani 360° kamerový systém.

Sdílet