Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Boty Black Fighter od GoodPRO byly u požáru domu i autonehod, prošly také hlubokou vodou. Testovala je Kateřina z Rudné

Před zhruba půl rokem se mi díky společnosti GoodPRO naskytla příležitost stát se testerem zásahové obuvi BLACK Fighter s protiprořezem. Už od prvního vyzkoušení krásně sedly na nohu a zdálo se, že každý krok v nich bude nanejvýš pohodlný.

„Stačilo si jen počkat na další zásah, kdy do nich budu moct skočit a zjistit, zda moje dojmy byly správné. To jsem ale ještě netušila, že toho se mnou za tak krátkou dobu stihnou projít tolik,“ hodnotí Kateřina Panenková, z jednotky Rudná.

Když už člověk něco testuje, tak by to měl vzít opravdu z gruntu. No a hned první příležitost se naskytla při požáru rodinného domu. I když jsem boty neměla ještě pořádně prošlápnuté, vůbec to nebylo znát. Celých těch 8 hodin jsem se na jejich oporu mohla stoprocentně spolehnout.

A co potěšilo nejvíce bylo to, že po vyzutí nebyla cítit žádná bolest ani otlačenina. To je přesně to, co člověk potřebuje po celonočním nasazení – fungovat i dál bez pajdání.

Po testu ohněm přišel na řadu test vodou. Ta je nám hasičům velice blízká a je nepostradatelným parťákem v boji s ohnivým živlem. Nicméně mohou nastat stavy, kdy nám je i voda proti srsti – zejména, když jí teče hodně a do míst, kam nemá.

Přívalové deště nás vytáhly o půlnoci z postelí koncem června. Celých 24 hodin jsme se brodili proudy vody, zatopenými sklepy a silnicemi. Boty statečně držely moje nohy v suchu několik prvních hodin. Ale cesta rozvodněným potokem byla moc i na ně.

Hasič je ale zvyklý pracovat za jakýchkoli podmínek – a to i když mu teče do bot. Po rozednění už to ale nebylo dvakrát příjemné. Jakmile se mi naskytla příležitost se zout, „BLACKY“ jsem odložila na sušák.

Sice mají boty hydrofobní svrchní vrstvu, ale když je vody moc, tak to prostě chce gumáky. Co navíc botám moc nepomáhá, je nižší vnitřní vložka, která je od vrchu jazyka o cca 5 cm níž. Při brodění je proto potřeba se sníženou výškou počítat.

Jakým dalším způsobem otestovat hasičskou obuv? Co třeba požár černé skládky odpadu! Dvanáctihodinové noční nasazení si o to přímo říkalo. Spálené plasty, kontaminovaná voda a několikametrové hromady odpadu, které jsme museli zdolávat v plné výstroji.

A já vlastně ani nevěděla, že mám vůbec obuté zásahové boty! Váha necelé 3 kg se na mých krocích nijak zvlášť nepodepisovala. Navíc při plném dotažení jsem se mohla každým došlápnutím plně zapřít ať už na rozbahněné a vodnaté ploše, tak i na kluzké hromadě plastu.

Hrubý vzorek se krásně zaryl do podloží pokaždé, když jsem se potřebovala opřít do proudnice nebo vyšplhat o pár metrů výš. Noha byla díky „BLACKŮM“ perfektně chycená v kotníku a dovolovala mi stabilní chůzi i v tak těžkém a nevyzpytatelném terénu.

Očista po návštěvě skládky byla nutná ale kupodivu – stále nejevily známky jakéhokoliv poškození. Stačilo jen nakrémovat a dotáhnout.

Jelikož jsme předurčená jednotka na dopravní nehody, testování obuvi i při této činnosti nezaostávalo za činností hasební. Perfektní podrážka Michelin, jejíž stabilita se osvědčila v každé situaci, ať už člověk šlapal ve skle, v oleji, v blátě nebo se plazil v autě ke zraněnému. Vyztužená špička mi několikrát zachránila prsty před ukopnutím a moje nohy si stále lebedily v naprostém pohodlí.

Je tedy na BLACK Fighterech něco špatně nebo se jeví jako naprosto dokonalá obuv? Když pominu nižší sloupec vody, který v nich jde zdolat a zůstat na suchu, nenapadá mě žádné další negativum.

Čištění jde díky vlastnostem svršku snadno a lehce, na pohodlnosti za ten půl rok neztratily vůbec nic. Díky jejich opoře, pohodlí a funkčnosti mám jistotu, že jsem perfektně chráněna při jakémkoliv typu zásahu.

Každý máme jinak tvarovanou nohu, ale věřím, že všem může tato bota vyhovovat. Pokud se v ní hned od prvního obutí budete cítit jako v „bačkorách“, bude BLACK Fighter od společnosti GoodPRO spolehlivá volba pro vaši bezpečnost za dobrou cenu 6 400 Kč s DPH.

Model BLACK Fighter ale není jediným zástupcem hasičské zásahové obuvi v nabídce společnosti GoodPRO. S výraznějším designem, bez protiprořezu a nižší výškou přichází nová řada RED Fighter.

Od prvního pohledu působí lehce a pohodlně, a přesto neubírá na bezpečnosti a spolehlivosti. Měla jsem tu možnost obout ji třeba na zásahu při požáru v NP České Švýcarsko. Jak moc se červenější Fighter osvědčil v terénu si povíme příště.

Bc. Kateřina Panenková
velitel družstva
JSDH RUDNÁ, JPO III/1
Sdílet
Seriál: Firma GoodPRO