Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vozík za terénní čtyřkolku pro hašení lesních požárů pořídili hasiči z Jablůnky díky obci a několika sponzorům

Dobrovolní hasiči v Jablůnce (okres Vsetín) díky Nadaci Agrofert a podpoře místních firem na podzim roku 2022 pořídili vozík za terénní čtyřkolku pro hašení lesních požárů.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jablůnka vznikla již v roce 1995. Je zařazena v kategorii JPO II a vyjíždí do 5 minut od vyhlášení poplachu.

V jednotce je zařazeno 15 hasičů a v současné době je vybavena cisternami CAS 20 – Tatra 815 Terra a CAS 32 – Tatra 148, dopravním automobilem DA – Ford Transit a terénní čtyřkolkou Gladiator X850 EPS s přívěsným vozíkem Forester X2.

Přečtěte siV Jablůnce požehnali nové technice, hasiči rozšířili vozový park o dopravní automobil a terénní čtyřkolku

V požárním poplachovém plánu Zlínského kraje jablůnecká jednotka pokrývá více jak 20 obcí od Liptálu, Leskovce, Huslenek až po Valašské Meziříčí a Byninu.

Vozík pro hašení lesních požárů bude pro naše hasiče velkým pomocníkem zejména při hašení lesních požárů v místech, která nejsou dostupná pro těžkou techniku a hasiči tak musejí tahat i několikaset metrové hadicové vedení.

V zimním období zase může čtyřkolka efektivně zasahovat u požárů a zahoření v odlehlých místech, kde opět dojede jen čtyřkolka vybavená pásovým systémem.

Přečtěte siObec Jablůnka pořídila svým hasičům Tatru Terra, zářivě červená cisterna je vybavena automatickou převodovkou

Součástí vozíku je vysokotlaké hasicí zařízení Vallfirest s vodní nádrží o objemu 160 litrů. Toto zařízení, které dodala firma ProIZS, bylo vyvinuto přímo pro terénní čtyřkolky a šestikolky. K zařízení přísluší průtokový naviják s vysokotlakou hadicí o délce 60 m s kombinovanou proudnicí. Součástí je také nástavec hadice o délce 20 m, který jde jednoduše připojit za pomoci rychlospojek.

Na vozíku však nebude jen hasicí zařízení, ale i další požární příslušenství na zdolávání lesních požárů. Zejména také batoh LESAR (také od firmy ProIZS) s tzv. „déčkovým programem“. Batoh je vybaven 4 kusy hadice „D“, dvěma proudnicemi „D“ a rozdělovačem C-DCD. Byl vyvinut na základě zkušeností českých hasičů. Je uzpůsoben, aby na něj šlo pomocí MOL systému uchytit další příslušenství a vybavení.

Cena samotného přívěsného vozíku byla 45.000 Kč, kterou plně uhradila Obec Jablůnka. Vysokotlaké hasicí zařízení stálo 124.630 Kč, z čehož 80.000 Kč přispěla Nadace Agrofert a zbylých 44.630 Kč doplatila Obec Jablůnka. Batoh LESAR s příslušenstvím a další vybavení vozíku, které postupně dokupujeme, budou hrazena ze sponzorských darů.

Velice bychom chtěli poděkovat Obci Jablůnka a všem obecním zastupitelům, bez jejichž podpory by tyto nákupy nebylo možné realizovat. Dále bychom chtěli poděkovat Nadaci Agrofert za příspěvek na nákup hasicího zařízení.

A dalším sponzorům za poskytnutí sponzorských darů na nákup dalšího potřebného vybavení. Jsou to: Kayaku Safety Systems Europe a.s. Vsetín, Ing. Jaroslav P., nástrojárna MATRIX s.r.o. Vsetín, HAJDIK a.s. Jablůnka, Městské lesy Vsetín s.r.o., LUKO STROJÍRNY s.r.o. Jablůnka a UHLOBESKYD – obchod s palivy spol. s.r.o. Valašské Meziříčí.

Vysokotlaké hasicí zařízení Vallfirest

Skid Unid s membránovým čerpadlem je zařízení pro rychlý hasební zásah zejména v těžko přístupných místech. Celé zařízení je navrženo přímo pro čtyřkolky a šestikolky.

  • pohonná jednotka Honda GX 160 4.5HP
  • čerpadlo AR 30 s max. tlakem 40bar a průtokem 36l/m
  • průtokový naviják na vysokotlakou hadicí o délce 60m s kombinovanou proudnicí. Součástí je také nástavec hadice o délce 20m, který jde jednoduše připojit za pomoci rychlospojek
  • svařovaná plastová nádrž o objemu 160 litrů vody, je vybavena vlnolamy a přepadem
Radek Mrlina ml.
Hasiči Jablůnka
Sdílet