Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Zbýšova dodala firma Moto – Truck nový dopravní automobil Iveco Daily, vybaven je hasicím zařízením Rosenbauer UHPS

Firma Moto – Truck dodala jednotce sboru dobrovolných hasičů města Zbýšov nový dopravní automobil Iveco Daily ve verzi s motorovou stříkačkou. Město vozidlo pořídilo za 3 685 660 korun včetně DPH, ve vozovém parku doplnilo Tatru Force a Scanii.

Podvozek

Vůz je postaven na dvounápravovém šasi Iveco Daily 70C21HA8 D – D70C o rozvoru 3 750 mm, velkou výhodou pro hasiče je použití automatické osmistupňové převodovky HI-MATIC ZF 8HP.

Přečtěte siScanii do Zbýšova dodala firma WISS Czech, vůz o výkonu 480 koní uveze 4000 litrů vody

Motor F1C 207CV o výkonu 155 kW plní emisní normu Euro 6, na obou nápravách jsou kotoučové brzdy, zadní je vybavena uzávěrkou diferenciálu.

O konzervaci a dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox.

Zvláštní světelné a výstražné zařízení Whelen CenCom Core je modročervené kombinace a umožňuje plnou synchronizaci hlavních a doplňkových světel. K dispozici je noční režim s funkcí DVI – Dynamic Variable Intensity, který plynule mění intenzitu vyzařovaného světla. Přední i zadní doplňková světla je možné samostatně odpojit.

V přední části Iveca je uchycen elektrický lanový naviják Superwinch TS35 PRO 12V syntetic s tažnou silou 35 kN a jištěním proti přetížení.

Kabina je šestimístná, vybavena je analogovou vozidlovou radiostanicí a digitálním vozidlovým terminálem. Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor přístupný shora, v prostoru nad ní je police pro uložení reflexních vest a pracovních polohovacích pásů.

Komfort osádce zajišťuje nejen klimatizace, ale i 2kW nezávislé vytápění. Kabina je vybavena čtyřmi dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice a čtyřmi pro ruční svítilny. Velitel má k dispozici výjezdový tablet, prostor před automobilem snímá kamera.

Přečtěte siHasiči ve Zbýšově mají novou cisternu Tatra Force, financována byla z Integrovaného regionálního operačního programu

Nástavba

Karosérie účelové nástavby tvoří samostatný konstrukční celek z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů spojené technologií šroubovaných spojů, svařování a lepení. Úložné prostory jsou kryty roletkami a výklopnými stupačkami.

Střed nástavby tvoří 1000litrová nádrž na vodu z vrstveného polypropylenu. Vůz je vybaven přenosnou motorovou stříkačkou a vysokotlakým hasicím zařízením Rosenbauer UHPS. To umožňuje zásah vodou i pěnou při tlaku 100 barů, jeho spotřeba je 38 litrů za minutu, délka hadice je 60 metrů.

K osvětlení místa zásahu slouží pneumaticky výsuvný stožár s LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. K dispozici je i dvojice pracovních LED světlometů s magnetickým uchycením.

Rozměrné požární příslušenství je uloženo na střeše – najdeme zde žebřík, savice, trhací hák a hliníkový box pro další výbavu. Na jeho víku jsou uchycena transportní nosítka.

Hygienické prostředky tvoří dávkovací zásobník na tekuté mýdlo, zásobník na alkoholovou dezinfekci a zásobník na papírové ručníky – jsou uloženy v účelové nástavbě na výsuvném prvku. Do tohoto prostoru je vyvedena hadice, která je napojená na nádrž na vodu.

Dopravní automobil je vybaven datovou sběrnicí k řízení provozu účelové nástavby typu CAN- bus s následujícími funkcemi:

  • diagnostika, uzavření rolet a dveří, zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • ovládání osvětlení okolí automobilu z prostoru nástavby a z kabiny osádky,
  • ovládání výstražné aleje na zádi účelové nástavby z prostoru obsluhy a z kabiny osádky
  • zobrazení stavu nabití akumulátorových baterií,
  • informací o připojeném dobíjení a konzervaci akumulátorových baterií,
  • automatické zasunutí osvětlovacího stožáru při uvolnění ruční brzdy včetně automatického vypnutí světel na osvětlovacím stožáru,
  • informace o hladině vody v nádrži,
  • ovládání osvětlení vnitřních prostorů s funkcí aktivace po zvednutí roletky nebo zadních dveří účelové nástavby.

Rozměry vozu

Iveco je dlouhé 6 750 mm, široké 2 250 mm a vysoké 2 550 mm. Provedeno je v červeném odstínu RAL 3020.

Sdílet