Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Největším hasičským autem na světě je rakouská hasičárna, stojí v obci Bairisch Kölldorf

Bairisch Kölldorf je obec se zhruba 1000 obyvateli ve spolkové zemi Štýrsko. Až do roku 2002 bychom tu těžko hledali nějakou velkou památku, která by stála za návštěvu. Místní hasiči tuto situaci změnili. Místo toho, aby postavili čistě funkční zbrojnici jako všichni ostatní, postavili v obci největší hasičský vůz na světě.

Jedná se o cihlovobetonovou stavbu a její fasáda má tvar hasičského auta. Všechny vychytávky na domě, jako jsou blinkry, modrá světla, stěrače a světlomety, však ve skutečnosti také fungují.

Jednou z atrakcí je tři metry vysoký hasič na žebříku, který se vysouvá a stříká přes střechu hasičárny každý den v 11:45 od května do října. Kabina vozu slouží zároveň jako operační středisko, kde najdeme základnovou radiostanici, ovládání vrat garáží a malou výstavku historické hasičské techniky.

Délka 25,4 metrů, šířka 6,7 metrů, výška 6,3 metrů, věž pro sušení hadic 14,8 metrů a váha 520 tun, to jsou rozměry největšího hasičského auta na světě. Od svého slavnostního otevření 26. května 2002 je zbrojnicí pro tři vozidla a přívěs místní jednotky dobrovolných hasičů.

Zpočátku prý byli někteří obyvatelé k nové budově skeptičtí. Od otevření si ale zvláštní hasičskou zbrojnici oblíbili nejen obyvatelé Bairisch Kölldorf, ale také turistické skupiny z daleka.

Během prvních deseti let museli hasiči budovou protáhnout cca 200 000 lidí. Jen v prvním roce po otevření se na neobvyklou zbrojnici přijelo podívat 15 000 návštěvníků.

Dne 23. října 2000 dala obecní rada souhlas s výstavbou přístavby stávající zbrojnice. V důsledku toho byl architekt Werner Reicht, který žije nedaleko Bairisch-Kölldorf, pověřen plánováním přístavby hasičské zbrojnice.

Nakonec to byl pan architekt Reicht, kdo položil na stůl členům hasičského sboru zajímavý nápad, jak dodat přístavbě neobvyklý vzhled – měla by vypadat jako cisternový hasičský vůz, který je v Rakousku zcela běžný.

Tento projekt pro svou výjimečnost samozřejmě představoval i nevoli některých obyvatel. Vyvolal také velké diskuse mezi samotnými členy hasičského sboru, zda by se tato myšlenka měla skutečně realizovat.

Hlavně staří veteráni, jak už tak bývá, byli proti tomuto nápadu. Nakonec se ale všechny odpůrce z řad hasičů i občanů podařilo přesvědčit a za méně než 2 roky bylo hotovo.

První pohled na budovu dává tušit velmi vysoké stavební náklady. Opak je pravdou. Celkové náklady na stavbu činily 300 000 eur. Částka, která odpovídá obdobným hasičským zbrojnicím srovnatelné velikosti.

Navíc vlastní zapojení hasičského sboru při stavbě bylo více než ukázkové. Členové FF Bairisch-Kölldorf odpracovali při přestavbě zbrojnice zhruba 3 600 brigádnických hodin a také přispěli velkým podílem vlastních finančních prostředků na stavbu ve výši 161 750 eur.

Obec poskytla finanční prostředky ve výši 115 000 eur. Veřejnost vybrala na stavbu 23 250 eur. Zbylou část zasponzorovaly místní společnosti.

Bairisch Kölldorf ale není známý jen svou hasičskou zbrojnicí. Pošta tu vypadá jako veliká poštovní schránka, školka zase vypadá jako pohádkový zámek, na kterém jsou nakresleny dětské postavičky. Takže i ostatní veřejné budovy v obci se nesou v podobném duchu.

FF Bairisch-Kölldorf založený v roce 1929 má kolem 100 členů včetně hasičské mládeže. Ve vozovém parku najdeme dopravní automobil VW Transporter (MTF), horskou automobilovou stříkačku Land Rover Defender s čerpadlem namontovaným vpředu (BLF-A) a CAS MAN TGM v technickém provedení s nástavbou od francouzské firmy GIMAEX (RLF-A 2000).

Jednotka má ročně okolo 60–70 výjezdů přičemž převažuje hlavně technická pomoc.

Čerpání vody ze zatopených budov bylo hlavní náplní jednotky také při nedávných povodních, které velmi zasáhly nejen sousední Slovinsko, které najdeme jen 3 km od obce.

Jakub Morávek
Hasičské muzeum Kočí

Zdroj: www.fireworld.at
Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče