Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Ostravska pokračují ve výcviku na divoké i klidnější vodě

Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje (přesněji z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje) letos absolvují intenzivní výcvik na divoké, tekoucí a klidné vodě. Divokou vodu všechny jednotky HZS MSK absolvují na umělém kanále v Opavě – vedle řeky Opavy, tekoucí voda se jim nabízí například na řece Odře v Bohumíně nedaleko hraničního přechodu s Polskem.

Trénující hasiči měli (v závislosti na datu v plánu výcviku) naprosto rozdílné podmínky. Například v červnu měla voda i na divokém kanále menší sílu, než aby mohla pořádně prověřit chování hasičů v extrémních podmínkách, to se ale po období letních trvalých srážek změnilo. Hasiči si tak mohou v těchto dnech vyzkoušet, jaké je to manipulovat s lodí v silném vodním proudu i jak se sám chovat v takové vodě, byť opatřen nepromokavou kombinézou a záchrannou vestou.

Naposledy si – tento týden – vyzkoušeli kanál hasiči z ostravských stanic HZS MSK v Zábřehu a Slezské Ostravě, předtím zde například trénovali hasiči ze tří stanic HZS MSK opavského okresu (Opava, Vítkov a Hlučín).

Hasiči si zde vyzkoušeli hromadnou jízdu na gumových člunech i větších raftech, trénovali na slalomové trati, rovněž nacvičovali obrácení člunu, který plave dnem vzhůru, do obvyklé polohy, a to pomocí pádel. Vedle toho si hasiči vyzkoušeli v nepromokavých kombinézách (tzv. suchých oblecích) pocit pohybu a plavání v divoké vodě (opět také na slalomové dráze i se skoky do vody) a záchranu osob ze břehu pomocí házecího pytlíku se záchranným lanem. Techniku házení záchranného pytlíku trénovali i nasucho na břehu.

Všechny jednotky HZS MSK letos absolvují – vedle další běžné přípravy na zásahovou činnost – hned několikrát výcvik na klidné, tekoucí a divoké vodě. „Vodní“ výcvik byl letos naplánován na celé jaro a léto. Konal se i v minulých letech, ale tentokrát je mnohem intenzivnější. Všechny dovednosti mohou hasiči využít například během stále se častěji opakujících povodňových situací či při záchraně tonoucích osob.

Všichni výjezdoví hasiči ze všech 22 stanic HZS MSK (všechny tři směny) již absolvovali výcvik na klidné vodě. Například ostravští jezdili na hlučínskou štěrkovnu, pohyb v tekoucí vodě teď trénují hlavně na řece Odře u Bohumína. Zde nedávno například cvičily i jednotky z ostravských stanic v Porubě a Přívozu.

Další články o výcviku hasičů z MSK na vodě naleznete zde:

https://www.pozary.cz/…ode-v-opave/

https://www.pozary.cz/…u-tonouciho/

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet