Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

10 let poté: Ground Zero

Zašli jsme se podívat, jak to dnes vypadá na Ground Zero. Na to, že se v prvních týdnech ani měsících od útoků nevědělo, jak s tímto místem naložit, je z něj v současné době velké staveniště s čilým pracovním ruchem.

Na místě bude již v neděli, v den výročí 10 let od útoků, odhalen památník obětem. Na místo se nedostaneme, neboť je určeno pouze pro pozůstalé a do našeho odletu nebude veřejnosti ani tisku zcela zpřístupněno. V budoucnu bude kolem památníku vystavěn taktéž parčík a opodál mrakodrap, který bude vyšší, než byly věže Světového obchodního centra. Vizualizaci parčíku s památníkem přinášíme v příloze článku.

Jak jsme již uvedli výše, bude na místě v neděli památník odhalen. Na místo budou mít přístup jen pozůstalí, nicméně v okolí Ground Zero se určitě sejde velká spousta lidí a my budeme samozřejmě u toho. Naše redakce je navíc – jak jsme již zmínili v předchozím článku – pozvaná na menší pietní akci přímo na hasičské stanici v těsné blízkosti World Trade Center.

V neděli bude na místě útoku celkem čtyřikrát držena minuta ticha – v době nárazu letadla do první věže, do druhé věže a v době zřícení jižní a zřícení severní věže. My budeme na místě a rovněž uctíme památku padlých hasičů, policistů i jiných záchranářů a civilistů.

Sdílet
Seriál: 11. září 10 let poté aneb POŽÁRY.cz v New Yorku