Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fatální selhání plošiny Bronto

V rámci oslav 80. Let od založení dobrovolných hasičů v pražské Březiněvsi probíhala ukázka hasičské techniky, mimo jiné i plošiny Bronto Skylift F 44 RPX od HZS hl. m. Prahy HS-3 Holešovice, která přijela na ukázku tzv. statickou, stalo se však něco, co nelze 100% předpokládat.

Co se přihodilo? Dle informací strojník po příjezdu na oslavy ustavil plošinu na statickou ukázku. V koši se naštěstí nikdo nenacházel a po krátké době došlo ke svévolnému sklopení/přiblížení druhého ramena z ustavené pozice zpět k hlavnímu, jako kdyby se plošina měla složit do transportní polohy. Při sklápění se rovněž otočil/vyklopil i koš, který zůstal téměř svým dnem vzhůru.

Představa, že by se v koši nacházely v daný okamžik osoby, jak by to asi dopadlo. Při podobných akcích, konaných po celé republice je přitom běžné, že plošina vozí nijak nepřipoutané návštěvníky z řad laické i odborné veřejnosti nahoru, ať se podívají na okolí z výšky.

Proč k fatálnímu selhání plošiny došlo bude předmětem šetření a zkoumání pracovníků firmy Bronto Skylift, kteří jsou na cestě ze zahraničí do ČR. Tou nejpravděpodobnější příčinou je porucha hydraulického systému plošiny. Plošina byla po události částečně složena v nouzovém režimu provozu.

Automobilová plošina Bronto Skylift byla pražskému sboru dodána firmou D.I.K. Consulting teprve minulý rok, jedná se tedy o nový automobil, který za sebou zatím nemá moc výjezdů. Server POŽÁRY.cz vám o něm přinesl článek v rubrice technika viz: https://www.pozary.cz/…ina-v-praze/

Podobná událost se stala již v roce 2004, kdy hořela hala podniku Liaz v Mnichově Hradišti. Podle přímých svědků události tehdy jen díky štěstí nedošlo k ,,vysypání“ zasahujících hasičů z koše plošiny Bronto Skylift, patřící podnikovému sboru mladoboleslavské Škody. Nakloněný koš můžete vidět zde: https://www.pozary.cz/…ovarni-haly/

10. 10. 2011: Dle dostupných informací po příjezdu technika firmy Bronto ze zahraničí, měl příčinou nenadáleho složení být nečistotou ucpaný jistící zámek.

Sdílet