Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania od Johna Dennise. S Cobrou

Při naší účasti na závěrečném semináři projektu Firefight II jsme neopomenuli oběhnout techniku tamních hasičů. Přinášíme tedy článek o cisterně na podvozku Scania P270 4×2 s Crew Cab ze stanice v Daventry.

Podvozek automobilu

Zadní nápravou poháněný podvozek je osazen devítilitrovým přeplňovaným motorem o výkonu 198 kW (270k) při 1 800 1/min. Maximální točivý moment dosahuje 1 250 Nm v rozmezí 1 100 až 1 450 1/min. Emisní norma Euro 4 je splněna díky systému dvojího spalování Scania EGR. O přenos hnací síly se stará automatizovaná převodovka se systémem Opticruise.

Vozidlo je osazeno hasičskou kabinou (Crew Cab) s dvojnásobnou délkou a standardní konfigurací sedadel 2+4.

Nástavba

Výrobcem nástavby je osvědčená ostrovní společnost John Dennis Coachbuilders. Modul je zhotoven z PolyBiltu, nárazuvzdorného polymeru s integrovanou vodní nádrží. Materiál odolá teplotám až do 400 °C.

U popisovaného vozu se jedná o šestiroletovou nástavbu s roletami s podélnými madly, zadní skříň čerpadla je uzavřena dvoukřídlými dveřmi. Ty jsou vyšrafovány jak zvenku, tak zevnitř červenožlutými pruhy. Levé křídlo je navíc osazeno nádobkou na tekuté mýdlo. Vnitřní prostory skříní jsou osvětleny LED diodami.

Objem integrované vodní nádrže je 1800 litrů, pěnidlo si s sebou hasiči vozí v barelech, umístěných v pravé zadní roletě. Vozidlo je vybaveno řezacím a hasicím systémem Cobra, který si hasiči v Northamptonshire nechávají již od roku 2009 montovat na všechny nově dodávané prvovýjezdové cisterny. Kromě Cobry jsou v dolní části obou zadních skříní (pravé i levé) standardní vysokotlaké navijáky s turboproudnicí.

Na střeše nástavby se na rozdíl od našich zvyklostí nenachází kromě žebříků již žádný jiný materiál, vyjma pneumaticky sklopného a výsuvného osvětlovacího stožáru se čtyřmi 500W světlomety.

Ostatní vybavení

Vozidlo je vybaveno čtveřicí kamer – vepředu, vzadu a na obou stranách kabiny posádky. Kamery umožňují sledování celého okolí vozidla a záznam, který lze v případě potřeby uložit na flash disk a dále použít. Systém kamerového sledování okolí vozu je spouštěn manuálně. U velitele je k dispozici tablet, který u nás v určité podobě známe např. z CAS 20 MB Econic HZS MSK.

Cena vozidla bez vybavení se pohybuje zhruba okolo 8,7 milionů korun (310 000 GBP), zařízení Cobra si řekne o další 1,3 milionu (49 000 GBP).

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.