Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Volkswagen Crafter britských hasičů vozí Cobru

Při naší účasti na závěrečném semináři projektu Firefight II jsme si kromě cisterny Scania P270 4×2, kterou jste již v naší technice mohli vidět, prohlédli i Volkswagen Crafter, který je rovněž vybaven systémem CCS Cobra.

Podvozek

Jedná se o skříňový Volkswagen Crafter s pohonem zadních kol. Vozidlo je osazeno 2.5litrovým motorem o výkonu 180 koňských sil a o přenos hnací síly na nápravu se stará pětistupňová manuální převodovka. Kabina je dvoumístná a ložný prostor je přístupný jak zezadu, tak i z obou boků.

Pomocný pohon pro čerpadlo je pomocí systému Winton W150 vyveden z převodovky automobilu. Po sešlápnutí spojky a zapnutí pohonu zařadí obsluha pátý rychlostní stupeň. Otáčky motoru se následně již automaticky nastaví na 1450 ot./min.

Ve vozidle je rovněž nainstalováno nezávislé naftové topení, které se automaticky spouští při poklesu teploty pod 5 °C a vyhřívá ložný prostor. O bezpečnější couvání se stará couvací kamera WAECO PerfectView s displejem u řidiče. Ta je uchycena v horní části v zádi vozu.

Zástavba

O zástavbu vozidla se postarala společnost Nimbus Fire. Automobil je vybaven 400litrovou nádrží na vodu a systémem CCS Cobra. S ním dosahuje při hašení průtoku 60 litrů za minutu při 300 barech.

V samostatném kanystru, připojeném k čerpadlu hadicí, je v levé části zástavby uloženo pěnidlo. Nádrž lze samozřejmě v průběhu zásahu plynule doplňovat pomocí hrdla v zadní části vozu.

Automobil je primáně vybaven především pro požární (či technický) zásah Cobrou, veze tedy rovněž zásoby abraziva, několik hadic a dále už jen drobné technické prostředky, jako jsou lana, svítilny, montážní nářadí apod.

Vzadu napravo je pak zamontován elektricky navíjený hadicový naviják s 80metrovou tlakovou hadicí a proudnicí.

Na levých zadních dveřích nástavby je z vnitřní strany uchycen žebřík Telesteps, který již znáte z naší recenze.

Vozidlo je osazeno modročerveným výstražným zařízením Wheelen LFL Patriot (stroboskopy) a Liberty (LED moduly).

CCS Cobra v Northamptonshire

Řezací a hasicí systém Cobra je v Northamptonshire natolik oblíben, že si ho hasiči nechávají již od roku 2009 montovat i na všechny nově dodávané prvovýjezdové cisterny, jak jsme ostatně již zmínili v souvisejících článcích.

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.