Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více než 88 kusů nové techniky přinese program Zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách

V rámci Integrovaných operačních programů EU „Zvýšení akceschopnosti HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách“ a „Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ pomůže svými dotacemi unie s nákupem dalších celkem 88 kusů techniky.

Program je náhradou za unijní dotace na výstavbu „superučiliště“ v Hradci Králové, která byla zrušena. Peníze se tak podařilo udržet v Česku.

O plánovaných dotacích na cisterny v rámci operačního programu „Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ jsme přinesli samostatný článek.

Za plánovaných 60 milionů bude nakoupeno 13 nákladních kontejnerových automobilů včetně nákladních kontejnerů (4,6 milionu za jeden nosič s kontejnerem).

Rovněž třináctikusová objednávka, tentokráte za 16,8 milionu, se týká nakladačů (necelých 1,3 milionu za kus). Pořizovací hodnota dalších 13 ks techniky – nákladních automobilů 6×6 – by měla být 54 milionů (4,1 milionu za kus).


Nakoupeno bude rovněž 10 autobusů s nejméně 39 místy k sezení. Jejich předpokládaná cena je 36 410 000 (zhruba 3,6 milionu za kus).

Za více než 175 milionů bude nakoupeno 12 automobilových žebříků (cena jednoho je tedy lehce nad 14,6 milionu korun). Za 39 milionů pak třináct kusů velitelsko-spojovacích automobilů (po 3 miliony za kus).

Poslední dodávka – 14 technických automobilů lehké hmotnostní kategorie určených pro provoz na silnicích v provedení speciálním redukovaném – by měla stát 51 milionu 240 tisíc korun, tedy zhruba 3,6 milionu za jedno vozidlo.

I u těchto objednávek se – stejně jako u cisteren – předpokládá zahájení zadávacího řízení do konce března 2012.

Celkem se tedy s přispěním EU nakoupí – v rámci Integrovaného operačního programu EU „Zvýšení akceschopnosti HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“ – technika za více než 440 milionů korun.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů