Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr Kubice podpoří návrh na vícezdrojové financování HZS ze zisků pojišťoven

Hostem dnešních Otázek Václava Moravce byl mimo jiné i ministr vnitra Jan Kubice. Ten se v konfrontaci s předsedou Odborového svazu hasičů Zdeňkem Oberreiterem bavil především o plánovaných úsporách.

Ministr Kubice opět prohlásil, že nechce, aby úspory padly na občana, tedy do přímého výkonu služby. Úspory ve výši 193 milionů korun, které bude potřeba realizovat vzhledem k zavázání této sumy v letošním rozpočtu se dle něj nedotknou početních stavů příslušníků.

Dokument s návrhem na tuto úsporu vypracovalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a ministr vnitra jej má v současné době na stole. Omezit by se měl především provoz a investice. Co se provozu týče, nakupuje HZS například pohonné hmoty zvlášť a hromadně, čímž ušetří z rozpočtu zhruba 9 milionů korun oproti taknování u čerpacích stanice. Za rok se u HZS projezdí 3 miliony litrů paliva. Většina zásahů je realizována do vzdálenosti 5 km od stanice.

Co se investic týče, úspora bude vykryta prostředky z Integrovaných operačních programů Evropské unie, o kterých jste již na našem portále měli možnost číst. Dle sdělení ministra by měla do resortu v této oblasti přitéct do konce roku 1 miliarda korun, v závislosti na dokončení výběrových řízení.


ČTĚTE: EU pomůže s nákupem 88 kusů hasičské techniky

ČTĚTE: HZS nakoupí s podporou EU 67 cisteren


Ministr rovněž prozradil, že dokument GŘ s plánem úspor počítá i se spoluúčastí pojišťoven na financování HZS, o čemž se u nás mluví již od počátku devadesátých let. Výš příjmu, který by odpovídal zhruba 3–4% příjmu pojišťoven, je odhadován na necelou 1 miliardu korun. Nastolena byla i otázka dopadu tohoto řešení na plátce pojistného, která je v současné době v řešení, nicméně v této oblasti bude zřejmě problém pojišťovnám diktovat ceny.

Sdílet