Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hasičském skladu přibývá přešité oblečení z ostravské věznice

Již bezmála čtyři tisícovky kusů humanitárního oblečení pro děti a dospělé jsou uloženy od čtvrtečního večera 26. 4. 2012 v hasičském skladu v Ostravě-Hranečníku.

První tisícovka zabavených padělků kalhot, triček, tepláků, zimních bund a kompletů sem putovala po odpárání falešných značek a přešití v ostravské Věznici Heřmanice na konci ledna 2012, druhá část letos v březnu a ve čtvrtek 26. dubna sem hasiči dovezli dalších 1600 přešitých o­děvů.

Vybraní odsouzení z Věznice Heřmanice přešívají zabavené padělky značkového oblečení – od listopadu 2011 – v rámci dlouhodobého projektu Humanita, do něhož je zapojena vedle Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a věznice i Celní správa a Český červený kříž.

Hasiči ve čtvrtek také přivezli z Čech (ze skladu v Klášterci nad Orlicí) do ostravské věznice dalších téměř 4700 kusů oblečení pro malé i velké k další nutné úpravě. Během května by sem mělo být navezeno od celníků dalších 3000 kusů. V ostravském skladu a dalších skladech HZS MSK budou připraveny na rozdání postiženým lidem při mimořádných událostech.

HZS MSK vždy ve svém humanitárním skladu oděvy (po přešití ve věznici) roztřídí a uskladní pro jejich další snadnou manipulaci a rychlý výdej. Očekává se, že ve skladu v Hranečníku a v dalších pěti skladech humanitární pomoci, kterými HZS MSK disponuje ve zbývajících pěti okresech Moravskoslezského kraje, může být uskladněno až několik tisíc kompletů pro dospělé i děti – například pro případ pomoci postiženým lidem při povodních či při jiných živelních pohromách.

Stav projektu Humanita k 27. 4. 2012 (zaokrouhleno):

  • Celkem dosud přivezeno z Čech do Věznice Heřmanice: 9100 kusů
  • Ve skladu HZS MSK v Ostravě je již uloženo: 3600 kusů
  • Zbývá upravit odsouzenými: 5500 kusů
  • Přislíbeno ze skladů v Čechách: 3000 kusů
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Projekt Humanita