Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

17.05.2012: V Lípě nad Orlicí skončily kamion s dodávkou v domě, ženu hasiči vyprošťovali čtyři hodiny

Dopravní nehoda nákladního automobilu a dodávky, k níž došlo 17. května 2012 na Rychnovsku, zaměstnala mnoho jednotek PO.

V důsledku nehody obě vozidla narazila do domu u silnice. Po nárazu pak zůstaly ve velmi zdeformované kabině tahače zaklíněny dvě dospělé osoby a jedno dítě a současně hrozilo zřícení silně narušených stavebních konstrukcí domu na kabinu. Vyprošťování si vyžádalo veškerý um a síly zasahujících hasičů.

Průběh zásahu

Dne 17. května 2012 ve 14.36 hodin přijalo krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje hlášení o dopravní nehodě tahače s návěsem a dodávky s následným nárazem tahače do domu soukromé firmy zabývající se klempířskými pracemi v obci Lípa nad Orlicí.

Událost byla předána na operační a informační středisko Územního odboru Rychnov nad Kněžnou (OPIS). Na místo události byly ve 14.37 hodin vyslány jednotky PO ze stanic Rychnov nad Kněžnou s požární technikou TA-L2, jednotka SDH města Týniště nad Orlicí s CAS 15 a jednotka SDH města Kostelec nad Orlicí s VEA-1 a CAS 20.

Při příjezdu jednotky ze stanice Rychnov nad Kněžnou ve 14.46 hodin na místě události již zasahovaly jednotky SDH obcí Týniště nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí a osádka letecké záchranné služby (LZS).

Obě jednotky SDH obcí začaly s vyprošťováním osob z havarovaného nákladního automobilu přes dveře řidiče (levá strana), které byly částečně přístupné, s použitím motorové kotoučové rozbrušovací pily a hydraulického vyprošťovacího zařízení. Postupně na místo události přijely zdravotnická záchranná služba (ZZS) a Policie České republiky (PČR).

Následky nehody

Velitel zásahu (VZ) průzkumem zjistil, že uvnitř kabiny tahače jsou uvězněny dvě dospělé osoby a jedno dítě, řidič dodávky byl mimo své vozidlo a byl v péči lékaře LZS/ZZS. Tahač byl zaklíněn celou kabinou uvnitř domu, kabina byla silně zdeformována, střecha kabiny roztržena a zavalena sutí.

Nad kabinou kamionu byly další silně narušené stavební konstrukce (pálené cihly, betonové překlady a střešní tašky), které kabina tahače stlačila, ale při pohybu tahače hrozily pádem na zraněné osoby. Na štítové straně domu došlo k poškození hlavního uzávěru plynu, z něhož unikal plyn do prostoru vyprošťování. VZ ho uzavřel a přes OPIS si vyžádal spolupráci s plynárenskou pohotovostní službou. Pro případ zahoření byl natažen vysokotlaký proud od CAS 15.

Byl zkontrolován hlavní rozvaděč elektřiny, která však již byla vypnuta, pravděpodobně nárazem vozidel do domu a následným zkratováním elektřiny. Z průzkumu dále vyplynulo, že je prasklá a vyvrácená štítová zeď, proto VZ rozhodl o podepření této zdi a střešních krovů trámy, které poskytl majitel poškozeného domu.

Protože uvnitř domu hrozilo zřícení stropu, nemohli zde zasahující hasiči provádět záchranné práce. VZ si vyžádal další jednotky PO ze stanice Hradec Králové s NA Avia 21 Furgon, která disponuje ocelovými mechanickými podpěrami pro podepření stropu a VYA 30-S1R. Dále pak byly povolány jednotky SDH městyse Častolovice s CAS 32 a místní jednotka SDH obce Lípa nad Orlicí s DA 8.

Vyprošťování zraněných

Levá strana kabiny tahače byla postupně rozřezána pro vytvoření prostoru potřebného k vyproštění zaklíněných osob. Jako první vyprostili hasiči v 15.43 hodin sedmileté dítě uvězněné mezi palubní deskou a sedadly a předali ho do péče lékařů LZS/ZZS.

Po zajištění stropní konstrukce domu mechanickými ocelovými podpěrami bylo zahájeno vyklízení sutin zevnitř domu. Na místo události se dostavil řídicí důstojník HZS kraje. Následně přijela také těžká vyprošťovací technika soukromé firmy, kterou nezávisle povolal majitel poškozeného domu. VZ si vyžádal přítomnost statika.

Dále se dostavil řídicí důstojník územního odboru (ŘD ÚO), který přejížděl z předchozí události – požáru rodinného domu v obci Byzhradec, kde také zasahovala jednotka ze stanice Rychnov nad Kněžnou.

Po zhodnocení situace rozdělil místo zásahu na dva úseky.

Úseku č. 1, který byl tvořen levou částí tahače a dveřmi řidiče, velel VZ. Úsek č. 2 představovaly prostory uvnitř budovy a přední a pravá část tahače a velel mu ŘD ÚO. VZ nechal, po kontrole zajištění stropů a štítové zdi, od domu odtáhnout dodávku, čímž bylo vytvořeno další místo pro odklízení sutin podél pravé strany tahače.

Na úseku č. 2 byly s použitím trámů umístěných mezi okna protilehlé zdi vytvořeny body pro upevnění řetězových úvazků hydraulického vyprošťovacího zařízení. Byla odtažena volantová tyč a palubní deska u řidiče. Na úseku č. 1 hasiči odstřihli opěradlo sedačky a v 17.10 hodin byl řidič vyproštěn a předán LZS/ZZS.

Dále se na obou úsecích intenzivně pracovalo na vyproštění zraněné spolujezdkyně, která byla stále při vědomí, ale pro rozsáhlé uvěznění ve zdemolované kabině nebylo možné zjistit přesný rozsah jejího zranění. Lékař LZS/ZZS jí průběžně podával utišující prostředky a další léky. Se zraněnou ženou komunikovali po celou dobu vyprošťování zasahující hasiči.

Na úseku č. 1 zasahující v prostoru kabiny s použitím hydraulického nářadí a rozpěrných válců postupně vytvářeli a zvětšovali prostor, zároveň vyprošťovali pravou horní končetinu zraněné ženy. Na úseku č. 2 hasiči postupně rozstřihávali a roztahovali kabinu a vyprošťovali levou horní končetinu a nohy zraněné.

Na místo zásahu se dostavil statik a starostka obce Lípa nad Orlicí. K události byla povolána další jednotka PO vybavená hydraulickým vyprošťovacím zařízení ze stanice Rychnov nad Kněžnou s CAS 20, která přejížděla od již zmíněného požáru rodinného domu.

VZ si vyžádal i příjezd jednotky ze stanice Hradec Králové s KA-L1 a požární kontejner pro likvidaci ropných havárií za účelem odčerpání přibližně 500 litrů nafty z tahače.

Při vyprošťovacích pracích postupně docházelo k pohybu konstrukcí poškozeného domu, štítová zeď se začala více odklánět, a proto byla ještě více zajištěna trámy a ocelovými podpěrami. Po dostatečném uvolnění byla žena v 18.41 hodin vyproštěna a předána do péče LZS/ZZS. Všechny tři zaklíněné osoby byly předány do péče LZS/ZZS při vědomí.

Po odčerpání nafty z nádrží tahače technik ČEZ vypnul elektřinu ve venkovním vedení, protože se předpokládal pád štítové zdi při vyprošťování tahače na sloup venkovního vedení. Soukromá vyprošťovací firma zahájila vyprošťování tahače, následně spadla část stavebních konstrukcí domu do zdemolované kabiny tahače, do míst, kde se předtím nacházela zraněná žena.

Po zajištění tahače a návěsu soukromou vyprošťovací firmou jednotky PO odklidily ze silnice střepy, trosky a sutiny. Poškozený dům byl označen páskou pro zamezení vstupu a ve 21.35 hodin předán majiteli.

Pozitiva zásahu

  • vytvoření dvou úseků,
  • disciplinovanost všech zasahujících jednotek PO s ohledem na vysoké nebezpečí zřícení stavebních konstrukcí – zásah se obešel bez zranění zasahujících,
  • dostatek sil a prostředků na místě zásahu,
  • dobrá spolupráce složek IZS.

Negativa zásahu

  • prakticky nulový přístup k uvězněným osobám v kabině tahače,
  • velké množství sutin zborcených na kabinu tahače,
  • narušená statika domu,
  • poškozená plynová přípojka.

Závěr

I přes velmi složité podmínky byly postupně vyproštěny všechny zraněné osoby.

Foto: David Kučera

nprap. Pavel ZEITHAMMER
mjr. Bc. Michal KALOUS
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet

Článek byl převzat z časopisu 112.

Časopis 112

Časopis 112 poskytuje informace z oblasti požární ochrany, činnosti složek integrovaného záchranného systému, problematiky ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Vydavatelem je generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Seriál: Časopis 112: Rozbory proběhlých zásahů