Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči budou na požářiště u Bzence dohlížet ještě několik týdnů

Po prostřídání zasahujících jednotek v sobotních nočních hodinách, kdy se jednotkám podařilo překontrolovat zhruba 3/4 celkové plochy požářiště, (stále nezměněný údaj o 200 hektarech), pokračovaly v neděli desítky jednotek v celkové totální likvidaci požáru.

Foto: Jiří Hanák, VHJ Vyškov

Hasiči v průběhu dne postupně na pěti sektorech monitorovali aktuální stav a průzkumem dohledávali menší skrytá ohniska. Během dne se na několika místech vyskytlo bezplamenné hoření v kořenech stromů. Na těchto místech hasiči provedli rozhrabání a důkladné prolití vodou.

Situaci jsme sledovali: Letecký průzkum u požáru lesa v Bzenci nepotvrdil plamenné hoření, zásah stále pokračuje

Jednotky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru s těžkou technikou za pomocí kolegů mezistátní pomoci ze Slovenska na dřívějších valech (kombinace starých pařezů zavožených hlínou), prováděly rozrušování pro dohašovaní zahoření v pařezech a opět důkladném prolévání vodou.

Na dalších místech byl po nočním průrazu zpřístupněn průjezd techniky a budování nový ochranný valů, pro případ opětovného rozhoření a následnému zabránění šíření požáru.


Na místě události i nadále zasahují jednotky z osmi krajů o celkovém počtu 150 hasičů, s 50 kusy hasičské techniky. Z řad policie je na místě stále 35 policistů, kteří neustále střeží vstup do prostor zásahu hasičů.

I nadále pokračuje pomoc humanitních, neziskových organizací či soukromých společností v zajištění stravy a pitného režimu, pro všechny zasahující složky IZS.

Na vybudované trase zhruba tří kilometrů pokračuje dálková doprava hasební vody z řeky Morava a to pomocí dvou velkokapacitních čerpadel „SOMATI“. V prostoru zřízeného stanoviště pro plnění vrtulníků z bambivaky, kterých díky dnešní příznivé situaci nebylo využito, pouze v ranních hodinách byl proveden letecký monitoring.

V tomto místě je taktéž prováděno zásobování cisteren vodou a následná distribuce do jednotlivých úseků zásahu. K nedělnímu večeru tak číslo spotřebované vody při hasebních pracích činní 20 mil. litrů.


V nedělních odpoledních hodinách navštívili místo zásahu náměstci ministra vnitra ČR Mgr. Vladislav Husák a Mgr. Jaroslav Hruška. Velitel zásahu s tiskovým mluvčím oba náměstky seznámili s průběhem zásahu, s postupy a vyhlídkami do dalších dnů.

Mgr. Jaroslav Hruška vyslovil obdiv nad prací složek IZS a předal osobní pozdrav ministra vnitra s poděkováním za dosavadní skvěle odvedenou práci profesionálních a dobrovolných hasičů také Policie ČR a popřál jim sílu do dalších dnů při zásahu.



Přítomnost jednotek, byť v menším počtu, bude na místě požářiště v řádu několika týdnů. V průběhu pondělí 28. května 2012 bude pokračovat došetřování příčin vzniku požáru, rovněž i výše škod, ve spolupráci s vlastníky lesních prostor a Policii ČR.

Více jak 1500 hasičů za celou dobu zásahu, více jak 250 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. 20 miliónů litrů spotřebované hasební vody. Náklady na pohonné hmoty přesahující milión korun. Celkové náklady zásahu hasičů v řádech několika miliónu korun.

Zdeněk Hošák tiskový mluvčí HZS

Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec