Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšetřovatelé zjišťují, proč začal hořet les u Bzence, škoda půjde do desítek milionů

Při likvidaci rozsáhlého požáru lesa u Bzenci na Hodonínsku dnes do ranních hodin zasahovalo 150 hasičů s 50 zásahovými vozidly a další technikou. 

Obdobně jako při předcházející noci hasiči pomocí termokamer a dalších průzkumů vyhledávali skrytá ohniska hoření a dohašovali je vodními proudy i vodou ze zádových vaků.

V jednotlivých úsecích nebyly zaznamenány žádné známky plamenného hoření, jednalo se o zejména o žhnoucí části pařezů a kořenů stromů. V provozu zústává čerpací stanoviště u řeky Moravy, které s velkokapacitním čerpadlem Somati a dálkovým hadicovým vedením do vzdálenosti tří kilometrů doplňuje nádrže cisteren a zádové vaky. Požářiště hasiči monitorují také z paluby vrtulníku.


Dnes dopoledne v lese u Bzence ukončili zásah hasiči ze Slovenska, kteří na pomoc českým kolegům přijeli v sobotu. Také síly a technika českých hasičů na požářišti se postupně redukují. Na svoje základny odjely nebo během odpoledne odjedou odřady hasičů ze Středočeského, Královéhradeckého kraje a Kraje Vysočina.

Na pěti úsecích, na kterém proti požáru zasahují, odpoledne zůstalo v akci 86 hasičů. Při vyhledávání skrytých ohnisek mají nadále k dispozici termokamery. V terénu také pracuje štáb velitele zásahu.


Na požářišti dnes zahájil intenzívní práci tým vyšetřovatelů HZS JmK, který zjišťuje příčinu vzniku požáru. K průzkumu terénu vyšetřovatelé využili i letecký pohled z paluby vrtulníku.

Podle předběžného odhadu pracovníků Lesů ČR požár zasáhl celkovou plochu zhruba 200 hektarů, z toho oheň zničil cca 150 – 170 hektarů borového lesa.

Škoda způsobená největším lesním požárem v ČR za posledních 15 let zatím nebyla vyčíslena, podle předběžných odhadů ale zřejmě dosáhne několika desítek milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec