Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor již přidělil čtyři zakázky na techniku z Integrovaného operačního programu, žebříky postaví Metz

Jak jste již měli na našem portále možnost číst v době vyhlášení dotací, bylo (nebo bude) v rámci Integrovaných operačních programů EU Zvýšení akceschopnosti HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách a Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí vypsáno výběrové řízení na celkem 155 kusů nové techniky pro hasiče.

Z přehledu typů techniky, který jsme přinesli, již byly zadány čtyři zakázky. O dalších pěti se zatím buď rozhoduje nebo se teprve připravují podklady pro řízení.

Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí

Výškovou techniku, tedy 12 automobilových žebříků, vyrobí pro potřeby HZS České republiky německá firma Metz na podvozku Mercedes-Benz Atego. Hodnota zakázky je 117 300 000 Kč.

Zvýšení akceschopnosti HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách

Víme tedy, že deset autobusů dodá společnost TEZAS Servis. Jednat se bude o autobusy Irisbus Crossway. Celková hodnota této zakázky je 36 390 000 Kč. Třináct nakladačů pro potřeby nakládání kusového materiálu, sypkých hmot a zemních prací dodá firma Bobcat, budou to typy S650 v celkové hodnotě 10 296 000 Kč.

Poslední ze zakázek, které již byly přiděleny, se týká třinácti kontejnerových nosičů s nákladními kontejnery a to v hodnotě 49 950 030 Kč. Ty dodá polský nástavbář Pojazdy Specjalistyczne Zbigniew Szczęśniak a to na podvozcích Mercedes-Benz Actros.

Co zbývá?

Pokud jste naše původní články četli, víte, že tedy zbývá rozhodnout (nebo tedy vypsat výběrové řízení) o dodávce vozidel CAS 20, CAS 30, velitelsko-spojových automobilů a technických automobilů z prvního z programů a nákladních šestikolových automobilů z programu druhého.


Hasičský záchranný sbor nakoupí s podporou EU nové cisterny, bude jich 67

Evropská unie pomůže s nákupem dalších 88 kusů hasičské techniky


Rovněž je zde u zakázek mnohdy vidět výrazné snížení ceny oproti plánovaným částkám, vypsaným v oznámení o zakázce. Většina techniky by měla být dodána v příštím roce, některé dostanou hasiči již v prosinci. My si tuto techniku samozřejmě v rámci možností postupně připravíme do naší unikátní rubriky.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů