Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Praha nedostává techniku z Integrovaných operačních programů, protože je příliš bohatá

V souvislosti se dvěma Integrovanými operačními programy Evropské unie, tedy Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí pro nákup cisteren a Zvýšení akceschopnosti HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách pro pořízení další speciální techniky, se na nás obracíte s dotazem, proč z těchto peněz nečerpá i Praha.

Odpověď je jednoduchá. Praha je totiž příliš bohatá. Dotace, ze kterých je financována hasičská technika, jsou určeny pro chudší regiony, než je naše hlavní město, metropole se tak do požadovaného limitu výpočtem nevešla (stejná situace samozřejmě panuje i mimo požární ochranu, na dotace z Unie tak například běžně nedosáhnou ani pražské školy).

Stejný „problém“ bude mít naše hlavní město i v dalších letech.


SERIÁL: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů


Praha je šestým nejbohatším regionem Evropské unie a vůbec nejbohatším regionem střední a východní Evropy. Její hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele dosahuje 172 procent průměru EU. Eurostat

Obecně platí, že cílem financování jsou všechny regiony EU, jejichž hrubý domácí produkt na osobu je nižší než 75 % průměru Společenství.

V souvislosti s touto situací bylo Generálním ředitelstvím Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy přislíbeno, že bude v případě nákupu techniky k tomuto stavu přihlédnuto.

O veškerém dění okolo obou Integrovaných operačních programů si můžete přečíst v našem specializovaném seriálu – odkazy na jednotlivé díly najdete pod tímto článkem.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů