Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasič Miroslav Mlečka zachránil život muži visícímu na skalní stěně, byl za to oceněn

Desítky mužů i žen, kteří se nebojí nasazovat své životy pro záchranu ostatních, dorazily v úterý 9. dubna 2013 do TOP Hotelu Praha.

Na pražském Chodově se uskutečnil 4. ročník soutěže Hasič roku (nejedná se o soutěž pořádanou pod hlavičkou MISS hasička, pozn. red.), tentokrát za rok 2012. Ceny předal 1. náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a generální ředitel Hasičského záchranného sboru plk. Drahoslav Ryba.

Soutěž Hasič roku je určena pro příslušníky a občanské zaměstnance Hasičského záchranného sboru České republiky. Je to ocenění jejich práce, odhodlání a nasazení v uplynulém roce.


Hasičem roku 2012 se stal pprap. Miroslav Mlečka z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, který doslova v poslední vteřině zachránil život muži visícímu na 40 metrů vysoké skalní stěně.

Miroslav Mlečka se k vyčerpanému muži do těžkého terénu spustil a zachytil ho ve chvíli, kdy se uvolnil kámen, který muže držel. Ve videu ho vyzpovídal tiskový mluvčí hasičů v Jihomoravském kraji por. Mgr. Jaroslav Mikoška.

Druhé místo získal pprap. Milan Adámek z HZS Zlínského kraje, který bodoval také v letošním desátém ročníku Ceny Salvator. Při záchraně zdrogované dívky, která se nacházela na třicetimetrovém stožáru, ji strhnul do koše právě v okamžiku, kdy se pokusila uniknout na těleso vodiče. Tím ji zachránil život.

Na třetím místě se umístil kpt. Bc. Daniel Norek, vyšetřovatel příčin vzniku požárů HZS Pardubického kraje. Cenu si převzal za velmi náročné vyšetřování požáru s následnou explozí v pardubické Explosii 20. dubna 2011.


Zásahem roku bylo vyhlášeno vypořádání se s rozsáhlým požárem lesa u Bzence z konce května loňského roku. Za zvládnutí akce získali ocenění hasiči Jihomoravského kra­je.


Projektem roku se stalo cvičení Maafex 2012, uspořádané v červnu loňského roku v Karlovarském kra­ji.

Cvičení zmapovalo komplexní práce záchranářů při přírodních katastrofách. Od pátrání po zraněných a obětech po jejich záchranu, zajištění budov, ochranu před vodou či evakuaci a následnou péči o evakuované.


V kategorii velitel / vedoucí roku 2012 se na prvním místě umístil ppor. Albín Novák z HZS hl. města Prahy.

Druhé místo pak zaujal nprap. Bc. Petr Svoboda z požární stanice Židlochovice (HZS Jihomoravského kraje), který prokázal své velitelské schopnosti mj. při velení u vážné dopravní nehody na R52, při které se 14. 9. 2012 zranilo devět lidí.

Třetí místo získal nprap. Pavel Zeithammer z HZS Královéhradeckého kraje. Ten velel zásahu při dopravní nehodě kamionu v Lípě nad Orlicí na Rychnovsku. Tahač s návěsem po kolizi s dodávkou narazil do domu.


Příslušníci HZS JMK pracující v chemické laboratoři Zařízení Tišnov zvítězili v kategorii Kolektiv roku. Kvalitu pracovníků chemické laboratoře Tišnov prověřila začátkem září loňského roku akce „Metanolová krize“.

V rámci této události bylo k 20. 12. 2012 laboratoří Tišnov přijato celkem 1159 vzorků alkoholu z nichž 742 bylo zanalyzováno. Tyto počty řadí chemickou laboratoř Zařízení Tišnov mezi nejvíce vytěžované laboratoře v rámci HZS ČR.


Nejvýše oceněným v kategorii Občanský zaměstnanec roku je Ing. Zdeněk Šmíd. Jmenovaný působí v oblasti požární ochrany již od roku 1972, kdy nastoupil v Trutnově jako inspektor požární ochrany.

Během svého působení vystřídal několik funkcí a zasloužil se o rozvoj požární ochrany v Královéhradeckém kraji. V současné době je vedoucím Školicího a rehabilitačního střediska Hájemství.


196 dní bez srdce

Zvláštní cenu ministra vnitra mj. získal in memoriam Jakub Halík za mimořádný projev lidské vůle. Tento hasič z Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy se v minulém roce zapsal do dějin medicíny jako první člověk, který žil delší dobu bez srdce, bez pulzu, pouze s čerpadly.

Jakub Halík žil po unikátní operaci, kdy mu lékaři kvůli zákeřné nemoci museli vyjmout srdce, déle než půl roku.

Díky jeho nezlomné vůli a rozhodnutí bojovat, která je vlastní prakticky všem hasičům, se stal příkladem pro lidi, jež postihne vážná choroba. Zkouška, kterou podstoupil, bude základem pro další úspěchy českého i světového lékařství.


Kompletní výsledky ve všech kategoriích naleznete v příloze.

tiskoví mluvčí HZS jednotlivých krajů

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
Ministerstvo vni­tra

Sdílet
Přiložené soubory
výsledky_ankety_hasič_roku_2012.pdf zobrazit online PDF 77 kB