Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jubilejní desátý ročník Ceny Salvator je za námi, oceněni byli lidé v celkem sedmi kategoriích

Jubilejní desátý ročník projektu Cena Salvator – cena hejtmana Zlínského kraje – vyvrcholil ve středu 20. března 2013 galavečerem, na němž byli oceněni vítězové celkem sedmi kategorií.

K oceňování se v budově rektorátu Univerzity Tomáše Bati sešlo téměř 200 lidí. Desátý ročník neziskového projektu Cena Salvator opět potvrdil, že jsou mezi námi lidé, kterým pomoc druhým není cizí.

Ceny byly rozdány v 7 kategoriích a galavečera se účastnili zástupci partnerů projektu, složek IZS i Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.


Cena Salvator se uděluje zpětně za minulý rok. Cena Salvator 2012 tedy oceňuje za záslužné činy vykonané v roce 2012. Cílem tohoto neziskového projektu je poukázat na statečné činy, které mnohdy zachraňují životy lidem okolo nás. Oceňovalo se v kategoriích Hasič, Zdravotník, Policista a Ostatní složky IZS, ale i v kategorii Občan, Dětská cena a Dlouhodobá činnost.

Galavečerem provázel stejně jako v loňském roce Jan Čenský. Ceny předávali zástupci Zlínského kraje, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a také zástupci partnerů projektu. Dětskou cenu předaly manažerky projektu Lucie Mičková a Markéta Daňková.


V kategorii Občan převzal své ocenění Josef Hrbáček.

V podniku Zeveta Ammunition došlo k výbuchu chemikálie v dílně, kde se zrovna nacházela žena. Pan Hrbáček ji z prostor vynesl, uhasil její oblečení a poskytl jí první pomoc. Zachráněná utrpěla těžká zranění, ale díky rychlému zásahu nebyly následky fatální.


Letos přišly nominace i na dvě krásné dětské ceny, což nebývá rozhodně každý rok zvykem. V rámci oslav kulatého výročí projektu se manažerky rozhodly výjimečně ocenit oba malé hrdiny.

Cenu získala třináctiletá Michaela Křenková za záchranu života své matce využitím svých znalostí ze zdravotnického kroužku a také devítiletý Dominik Bulička, který se postaral o svoji maminku, když spadla ze stromu a byla v bezvědomí.


V kategorii Hasič zvítězil Milan Adámek. Pomohl dívce pod vlivem drog, která se nacházela na třicetimetrovém stožáru.

Po stožáru vysokého napětí se v třicetimetrové výšce pohybovala dívka, která byla pod vlivem drog a odmítala jakoukoli pomoc.

Po selhání standardních prostředků vyjednávání se ve chvíli, kdy se prap. Milan Adámek nacházel v koši výškové techniky, pokusila uniknout na těleso vodiče. Hasič ji pohotově strhnul do koše a tím ji zachránil život.


Policista Michal Pálenský zabránil pádu muže z kluzké střechy.

Policista Pálenský vyrazil na místo, kde byla hlášena osoba v nebezpečí. Ve výšce 11 metrů na mokré kluzké plechové střeše ležel muž, který se začínal pomalu posouvat směrem dolů.

Na místo byla vyslána jednotka s plošinou. Mezitím se podpraporčík dostal až nahoru. Vydal se po střeše bez jakéhokoliv jištění a osobu uchytil svým tělem, aby nesklouzla dolů. Tím mu zachránil život.


Za zdravotníky byl oceněn tým tří lidí. Pavel Koňařík, Robert Bednařík, Petr Cedidla a Lukáš Weintrit se brodili těžkým zimním terénem a dali první pomoc pacientovi s akutním infarktem myokardu.

Skupina Rychlé lékařské pomoci zasáhla v nepřístupném zasněženém terénu u pacienta s akutním infarktem myokardu.

Zásah Letecké záchranné služby byl kvůli počasí nemožný. Brodili se po pás ve sněhu s nutným vybavením a zpět s pacientem. Ten byl úspěšně dopraven do nemocnice ve Zlíně.


Oceňována byla i kategorie Ostatní složky IZS. Radek Kozubek vynesl uvězněného muže z hořícího domu a s tímto činem kategorii vyhrál.

Městská policie Zlín přijala oznámení o požáru rodinného domu. Na místo byla vyslána hlídka z okrsku Malenovice. Posléze dorazily i další jednotky hasičů.

Jednotka MP Zlín zaregistrovala z hořícího domu nepravidelné rány. Strážník Radek Kozubek společně s členem HZS ZLK proto pronikli do domu i bez potřebného vybavení a uvězněného muže vynesli ven, čímž mu zachránili život.


Za svou pětatřicetiletou práci v hasičském byl oceněn Vojtěch Rusek a to v kategorii Dlouhodobá činnost.

Pracoval 35 let jako profesionální hasič HZSP Deza. 15 let vedl jednotku SDH ve Valašském Meziříčí – Poličné. I v současné době pravidelně zasahuje spolu s profesionály HZS Zlínského kraje.

Sdílet
Seriál: Cena Salvator