Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dýchací přístroj Dräger PSS 3000, určený především pro dobrovolné hasiče, se osvědčil

Představujeme vám přetlakový vzduchový izolační dýchací přístroj (IDP) nové řady PSS s označením 3000, vyráběný německou firmou Dräger v jejím výrobním závodě ve městě Blyth ve Velké Británii.

Dräger PSS 3000

Jako se u profesionálních hasičů z řad HZS ČR, či HZS podniků a i u dobrovolných jednotek zkoušejí nové pomůcky a ochranné prostředky, proběhl stejně tak test dýchacího přístroje Dräger PSS 3000. Ve spolupráci s výrobcem měla redakce serveru POŽÁRY.cz k dispozici na několikaměsíční zkoušení právě tento výrobek, jenž je první z nabízených řady PSS. Zkoušel ho Vašek Porkát od HZS SŽDC. Drážní hasiči dosud používají dýchací přístroje Dräger PA 94 a PSS 90.

Jedná se o nejlevnější variantu přístroje, který má svého cílového zákazníka především v řadách jednotek sboru dobrovolných hasičů. Portfolio PSS nabízí kromě modelu 3000 dále varianty 5000 a 7000, ty se od základního provedení odlišují především možností volby elektronických doplňků, příslušenství a pochopitelně i cenou.

Model PSS 3000 je složen z jednotlivých částí tak, aby splňoval potřebné předpisy pro používání IDP v rámci jednotek PO. Řada PSS má společné základní prvky, hasič tak ani při používání modelu PSS 3000 nepřijde o ergonomicky dobře řešený nosič, středotlaký vzduchový systém PSS či celoobličejovou masku FPS 7000. Toto vše je na všech modelech stejné, jen varianta PSS 7000 má navíc výškově nastavitelnou zádovou část nosiče a vertikálně pohyblivý kloub, na kterém je upevněn bederní opasek.

Základní popis IDP Dräger PSS 3000

Vzduchový dýchací přístroj PSS 3000 je přetlakový autonomní dýchací přístroj s otevřeným dýchacím okruhem, nezávislým na okolní atmosféře. Vzduch je dodáván z vyměnitelné tlakové láhve, umístěné ve venkovní zádové části.

Způsob dýchání je dle běžných standardů. K aktivaci přístroje a jeho plicní automatiky dojde při prvním nádechu, uživatel při nádechu vyvolá pokles tlaku ve středotlakém vzduchovém obvodu, následně se otevře redukční ventil, do kterého začne proudit vzduch. Výdech plynule odchází z celoobličejové masky FPS 7000.

PSS 3000 je složený ze tří hlavních částí – nosiče, ve kterém je integrovaný zcela nový středotlaký vzduchový obvod, tlakového zásobníku vzduchu, jenž se do něj upevňuje pomocí rychloupínací spony a je přichycen na redukční ventil. Poslední částí je obličejová maska.

Nosič PSS

Nový zádový nosič řady PSS je vyrobený z lehkých kompozitních materiálů, schopných odolávat teplu, chemikáliím i nárazům. Nosič je lehký a má velice dobře ergonomicky řešený tvar, optimalizovaný na horní část těla včetně ramen a také velmi nízkou hmotnost, proto uživateli nevadí ani jeho delší nošení. Oproti látkovým nosičům z předchozí řady PA tento mnohem lépe a to nejen pocitově, sedí na zádech a ramenech. Je to dáno neklouzavým povrchem nosiče PSS. Utahovací přezky jsou vyrobeny taktéž z kompozitu oproti starším ocelovým, manipulace s nimi je snadná i v rukavicích. Stejně tak i zapnutí opaskové přezky.

Nová konstrukce umožnila do nosiče integrovat celý středotlaký systém hadic včetně redukčního ventilu, který se tak oproti starým modelům, kde byly hadice vedeny v zadní části z boku ventilu vedle lahve, stal pro uživatele bezpečnějším prvkem. Neméně důležitý je i fakt, že integrace do nosiče pomohla zvýšit odolnost této důležité součásti IDP, jímž vzduchový systém je. V případě potřeby vše lze snadno z nosiče vymontovat.

Podstatnou věcí je také snadnější údržba, která je dána právě použitým materiálem na výrobu nosiče. Jeho „pogumovaný“ povrch tak do sebe nenasákne nejrůznější nečistoty a při zašpinění je tak snadné ho umýt a prakticky okamžitě zařadit zpět na výjezd, protože nemusí schnout jako stará varianta textilních nosičů u přístrojů řady PA.

Středová část rámu nosiče slouží i jako madlo na přenos v ruce.

Na první pohled možná nepodstatnou věcí, umístěnou na bederním popruhu nosiče, je držák plicní automatiky. Ten byl i na řadě IDP Dräger PA, na modelu PSS 3000 má však bajonetové jištění, takže automatika z něj i při sebemenším zadrhnutí o něco nevyskočí, jak tomu bývalo právě u předchozího modelu. Lze ji vyjmout až po zmačknutí horního jistícího tlačítka. Je to stejné, jako když jí chcete sundat z masky.

Zásobník vzduchu a vzduchový obvod

Na IDP řady PSS lze alternativně umístit ocelový či kompozitní zásobník firmy Dräger. Na zapůjčeném modelu byl kompozitní o hmotnosti 4,9 kg a objemu 6,8 l, plněný na tlak 300 barů. Na nosič se upíná snadno pomoci rychlospony a spodního šroubení na rozměrově typizovaném ventilu.

Středotlaký vzduchový obvod je složený z redukčního ventilu, tlakových hadic, manometru s integrovanou varovnou píšťalou a plicní automatiky. Hadice jsou vedeny křížem uvnitř rámu nosiče, alternativně tedy lze zvolit variantu vývodů pro praváka či leváka. U zkoušeného IDP je pravá hadice zakončena manometrem, který je dobře přístupný a viditelný skrz pohled z masky, a to i za tmy, neb má luminiscenční barevnou úpravu. Manometr je celý ukryt v masivním pryžovém opláštění, čímž je chráněn proti nárazům a vlhkosti. Levá hadice je přes rychlospojku zakončena plicní automatikou PSS.

Ta je oproti dříve používané automatice PA 94 uživatelsky zcela jinak řešena. Sepnutí "sprchy“ je taktéž v jejím středu pomocí stlačení spínače, avšak deaktivace vzduchu/přetlaku se již nenachází na boku, kde bývala páčka, nýbrž na středu horní části poměrně robustního těla automatiky. Stisknutí spínače v rukavicích vyžaduje kvůli jeho zapuštění do těla automatiky naučený grif. Samotné upnutí automatiky do masky a následné vyjmutí je stejné jako na držák, co je na bederním popruhu.

Nespornou výhodou je, že plicní automatiku lze díky oboustrannému konektoru a protikusu tvořenému 360° drážkou v automatice, připojit v jakékoli pozici a není nutné hledat složitě „správnou polohu“. Po připojení je možné protočit automatiku v konektoru masky do preferované polohy.

Celoobličejová maska Dräger FPS 7000

FPS 7000 poskytuje uživateli mnohem větší komfort, co se týká nošení, tak i viditelnosti, než mnoha lety praxe osvědčený model Panorama Nova. Zorné pole, které hasič vnímá skrze polykarbonátový zorník, nabízí větší a nezkreslený zorný úhel pohledu, což přispívá i lepší bezpečnost při pohybu. Co se upínání týče, firma nabízí klasický hlavový kříž a rychloupínací systém tzv. kandahár.

Vyzkoušeno bylo kandahárové upínání, a to na přilby MSA Gallet F1 SF15 i SF25 (na model SF25 dlouhodobě), Rosenbauer Heros Xtreme, Kalisz VULKAN, Dräger HPS 6200 a v neposlední řadě i na novinku HPS 7000.

Samotné nasazení kandaháru na přilbu MSA Gallet F1 SF vyžadovalo vyvinutí síly, grif a úpravu kandahárového upínače na přilbě. Kupodivu se ukázalo, že je rozdíl v konstrukci adaptérů u starších přileb F1 SF15 podle normy EN 443/97 a u nových F1 SF25 schválených dle aktuální normy EN 443/08. Zatímco starší typ Gallety funguje s FPS 7000 v podstatě ideálně, u nového a aktuálně nabízeného modelu SF25 jsou adaptéry jakoby posunuty více dozadu a vychýleny z osy, čímž je způsoben větší tlak na obličejovou část. Je třeba tak správné přenastavení adaptérů do nejzazší polohy, pak vše funguje, ale na SF15 maska sedí dle subjektivního pocitu lépe.

Druhý pokus s nasazením kandaháru byl učiněn nejprve na starší model přilby Dräger, typ HPS 6200, spojení s maskou fungovalo bezvadně. Nasazovaní nikterak nepřekážela ani svítilna. Poté se maska vyzkoušela na přilbě Dräger HPS 7000. Zde se plně projevilo, že konstrukce adaptérů byla „šita na míru“ spojení s FPS 7000, i když bez nezbytného naučeného grifu se nasazování samozřejmě také neobejde. Kandahárové adaptéry masky HPS 7000 lze posunout do cca 6ti poloh a ideálně nastavit přítlak těsnící manžety obličejové masky tak, aby byla zaručena těsnost i maximální komfort.

Vzhledem k tomu, že je přilba HPS 7000 novinkou, zkoušelo se spojení s maskou např. na polygonu Zbiroh, či na výcviku dobrovolných jednotek v Lešanech.

Čtvrtý pokus byl proveden s přilbou Rosenbauer Heros Xtreme, nasazení masky a upnutí kandaháru vyžaduje taktéž nacvičený grif, jako je tomu ostatně u všech přileb. Vzhledem k tomu, že Xtreme nemá oproti Galletě a Drägeru stavitelný kandahárový adaptér, nemůžeme si tak upravovat jeho polohu. Maska do jeho upínacích bodů však zapadla dobře, na druhou stranu jsou tyto body poměrně mělké, což může vyvolat relativně menší pocit bezpečnosti. Nicméně spojení masky FPS 7000 a přilby Xtreme je certifikováno, odzkoušeno a funguje.

Maska byla zkoušena i na polské přilbě Kalisz VULKAN, zde však nastal problém se samotným nastavením helmy na hlavu uživatele, což je nezávisle na sobě několika hasičům nepodařilo. Co se úchytu kandáháru týče, ten funguje však poměrně dobře, i když je také mělčí.

Dobrovolné hasičské sbory vesměs používají výše zmíněné přilby, nemusejí se tedy obávat, že maska FPS 7000 nebude spolupracovat.

Závěr

Při nasazování IDP PSS 3000 postupujeme stejně jako u přístrojů jiných výrobců. Musejí být povoleny ramenní popruhy, které se po tzv. nahození dýchacího přístroje dotáhnou pomocí kompozitních spon. Bederní popruh se zapne pomocí spony vzápětí. Po dotažení sedí IDP na zádech úplně perfektně. Díky konstrukci nosiče a zejména ramenních popruhů máte pocit, že oproti látkovým na modelu PA, se vám PSS nemůže nikterak pohnout. Zapnutí ventilu lahve je taktéž bezproblémové, to samé lze říct i o nasazení plicní automatiky na masku poté, co jí vyjmete z držáku na bederním popruhu. Maska a její nasazení vyžaduje naučený grif (zkoušeno cca 3 měsíce s přilbou Gallet F1 SF25).

Komfort nošení je perfektní, viditelnost přes zorník masky taktéž. Celkově tedy nad PSS 3000 vyjádřit spokojenost a lze prohlásit, že dýchací přístroj PSS 3000 se jeví velmi dobře. V přímém porovnání s modelem PA 94 je PSS 3000 ve stejné konfiguraci jasně lepší.

Neopominutelnou výhodou řady PSS 3000/5000/7000 je prodloužený servisní interval repase redukčního ventilu na 10 let oproti 6ti letům u PA/PSS 90. Znamená to podstatné snížení dlouhodobých servisních nákladů o 40%, což je v dnešní složité finanční situaci nejen u jednotek dobrovolných hasičů dobrá zpráva.

I když se jedná o základní variantu modelové řady PSS s cenou, která přístroj předurčuje k vybavování především jednotkám SDH a menším podnikovým sborům, tak díky filozofii jednotné pneumatické části všech nabízených modelů, poskytují přístroje od nejlevnějších k těm nejvybavenějším a nejdražším, úplně stejný komfort dýchání a ochranu dýchacích cest.

Přístroje lze následně osadit dalšími doplňky jako například druhým středotlakým vývodem pro připojení evakuační kukly Dräger Rescue Hood nebo nezávislým bezpečnostním prvkem BodyGuard 1000, který plní funkci tzv. „mrtvého muže“ včetně teplotního senzoru a akustického a optického alarmu ovládaného tzv. „panickým“ tlačítkem.

Podle informací firmy Dräger je prioritní snaha zpřístupnit tuto techniku jednotkám SDH, proto již třetím rokem přichází s akční nabídkou kompletních přístrojů právě pro JSDH. V nabídce jsou IDP PSS 3000 ve čtyřech konfiguracích, a to kombinace vybavení maskou FPS 7000 s náhlavním křížem nebo kandahárem, respektive ultralehkou ocelovou 6L lahví a lahví kompozitovou s objemem 6,9L. Cena nového přístroje PSS 3000 se pohybuje od 35 do 45 tisíc korun včetně DPH podle konfigurace.

Uvažujete-li o pořízení nových přetlakových IDP, tak právě PSS 3000 je kvalitní a rozumnou volbou. Získáte tím mimo jiné servisní podporu na většině ÚO HZS jednotlivých krajů, dostupnost náhradních dílů je zaručena v servisních střediscích firmy Dräger v Praze a Vítkovicích, kde vám servisní technici ochotně poskytnou i potřebné poradenství.

Přístroje si můžete „osahat“ na mnoha akcích, kterých se firma během roku účastní a o kterých přinášíme aktuální informace na našem webu nebo kontaktujte přímo firmu Dräger v seznamu partnerů našeho webu.

Sdílet
Přiložené soubory
prospekt_pss3000.pdf zobrazit online PDF 619 kB
prospekt_fps 7000.pdf zobrazit online PDF 199 kB