Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noví strojníci PTS-10 u Záchranného útvaru trénovali jízdu v terénu i ve vodě

Ve dnech 13. – 17. 5. 2013 proběhlo u ZÚ HZS ČR zaškolení nových strojníků na PTS-10. Školení se zúčastnilo 8 příslušníků ZÚ a to z 1. a 3. Záchranné roty pod vedením VČ ppor. Tomáše Kašpárka.

První den (pondělí) proběhlo seznámení s konstrukcí, použitím a zvláštnostmi tohoto obojživelného prostředku.

V úterý byl na pořadu dne nácvik manipulace s PTS-10 a to včetně nakládky této pásové techniky na nové soupravy tahačů MAN s návěsy Noteboom.

Ve středu následovaly praktické jízdy v blízké pískovně u obce Závada. Terén nebyl tak členitý jako ve Vřesinské strži u Ostravy, a právě proto umožňoval více si procvičit řidičské návyky a dovednosti s tímto pásovým strojem na písčitém a místy i velmi podmáčeném podloží.

Čtvrtek byl věnován plavbám na stojaté vodě. Byla procvičena manipulace s těmito stroji na klidné vodní hladině a to včetně nácviku činnosti při poruše PTS-10 při plavbě, jeho transport a vytažení na břeh pomocí AV-15/20. Hlavní důraz byl položen na procvičení vjezdu a výjezdu PTS-10 z vodní hladiny v neprozkoumaném terénu.

Pátý, poslední den byla provedena základní údržba PTS-10 po jízdách a plavbách a následně proběhlo přezkoušení strojníků.

Prostor zatopené štěrkovny v Dolním Benešově byl již jednou využit a to na výcvik ve vyprošťování „utopené“ techniky ke konci roku 2011.

Blízké prostory pískovny u obce Závada a zatopené štěrkovny v Dolním Benšově byly takto použity poprvé a počítá se s jejich četnějším využíváním k výcviku našich příslušníků.

Sekce TECHNIKA: Obojživelný transportér PTS-10

  • Dislokace Zbiroh: 1 ks
  • Dislokace Hlučín: 2 ks

Soupravy tahačů MAN s návěsem Noteboom byly nakoupeny za využití strukturálních fondů IOP Evropské unie (85% podíl prostředků EU a 15% prostředky státního rozpočtu ČR) v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti ZÚ HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách“. Přečtěte si článek o těchto tahačích.

Prohlédněte si kompletní fotogalerii z výcviku nových strojníků PTS.

kpt. Ing. Pjaták Marek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet