Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma SDV model vyrábí stavebnice hasičských automobilů od roku 1989, zná je celý svět

Firma SDV model existuje od roku 1989 a zabývá se především výrobou stavebnic automobilů a techniky v měřítku 1:87. Tato rodinná firma má kromě konstrukční kanceláře také vlastní nástrojárnu i lisovnu, ve kterých stavebnice navrhuje a vyrábí.

Co je potřeba pro vznik modelu?

Příprava začíná vybráním nového reálného vozidla a jeho následným dokonalým měřením. Měří se všechno, co tvoří nějakou hranu, rovinu, křivku, co vyčnívá nebo naopak je uvnitř… Po dokonalém zmapování skutečného prostředku se musí rozhodnout o každém dílku, který bude v budoucnu tvořit součást modelu.

Negativ, pozitiv a 3D modelování

Každý jednotlivý díl je narýsován zvlášť, musí se pečlivě okótovat včetně křivek a musí být samozřejmě vyrobitelný. Většinou má každý díl svůj negativ (vnější tvar, který ve skutečnosti na modelu vidíme) a pozitiv (vnitřní tvar).

Pozitiv se obrábí na druhé – protější – desce formy a ve skutečnosti tvoří sílu stěny každého dílu. To znamená, že povětšinou naprosto přesně zapadá do vnějšího tvaru (ale nikde se jej nesmí dotýkat). Aby všechno dopadlo přesně tak jak má, musí být výkresy obou částí dokonalé – k tomu v současné době dopomáhají obráběcí frézky řízené počítačem na základě podkladů z počítačového konstrukčního 3D programu.

Kolik času všechno zabere?

Potřebný čas vždy určují měsíce práce při přípravě výroby i při vlastní výrobě forem. Nejsložitější formy, např. na kabinu, se vyrábějí až čtyři měsíce. Tyto formy se nazývají šuplíkové a skládají se z několika jednotlivých celků, které do sebe zajíždějí a rozjíždějí tak, aby výlisek mohl být prostorový.

Obrázek, který jsme si velmi zrychleně udělali nám také dá představu o nákladnosti výroby každého modelu. A to nejen z pohledu finančního, ale i technického vybavení. Bez osobního nadšení všech pracovníků této rodinné české firmy by výroba jistě dlouho fungovat nemohla.

Rok 2014 a modely na našem webu

Firma distribuuje své modely prakticky do celého světa. A abychom modely dostali i mezi české sběratele, kteří o nich třeba moc neví, každý týden roku 2014 jeden z modelů představíme. A aby toho nebylo málo, každý z modelů budete mít šanci vyhrát.

Co k tomu bude potřeba? Je to jednoduché, v každém článku naleznete soutěžní otázku, na jejíž zodpovězení budete mít šest dní – čas tak akorát do zveřejnění dalšího článku. Následně vylosujeme či vybereme výherce, který od nás model obdrží.

A kdy? Už za týden, touhle dobou. Představíme jedno velmi oblíbené české hasičské vozidlo, samozřejmě v rozměru 1:87.


www.sdvmodel.cz

Máte zájem o model vašeho reálného hasičského automobilu? Nic není nemožné. Základ vozidla musí být stejný jako již vyrobené modely (jednotná šablona šasi). Pokud máte zájem, vězte, že výroba je ekonomicky rentabilní od 50 kusů.

Podrobnosti lze domluvit na e-mailu sdvmodel@volny.cz nebo na telefonu 776 702 011.

Sdílet
Seriál: SDV model: Hasičská vozidla