Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cobra v akci

Při nedávném požáru obchodního centra HASSO bylo poprvé použito zařízení Cobra které od října loňského roku vlastní HZS hl.m.Prahy. A jak se osvědčilo?

Na to jsme se zeptali velitele zásahu mjr.Josefa Musila. ,,Ukázalo se že toto zařízení dokáže při tak velkém požáru ušetřit velkou fyzickou námahu hasičů." řekl mjr.Musil. Při rozebírání konstrukce střechy, což každý hasič poznal a ví jaká je to dřina, prokázala Cobra neocenitelnou službu. Dokáže totiž úzkým paprskem vody s příměsí abraziva (malé ocelové kuličky) řezat lepenku,dřevo, kov i beton. Tam kde se muselo pracovat s pilami a rozbrušovacími agregáty (které se během chvíle zanášejí asfaltem z lepenky), případně pomocí hasičských seker (tzv.tupláků), tam cobra bez problémů, za minimální fyzické námahy řezala trámy i beton. Tím se ušetřila fyzická námaha hasičů a zkrátila doba rozebírání střechy a tedy i doba zásahu.

Navíc lze hasit i bez rozebrání střechy, protože vodní paprsek se doslova propálí skrz střechu dovnitř konstrukce, a ve vzniklém otvoru ze použít vodní mlhu z téhož zařízení.

Dalším pozitivem je malá spotřeba vody čímž se minimalizují následné škody po hašení. Cobra vytváří pod vysokým tlakem vodní mlhu, která podstatně lépe proniká do všech záhybů a zákoutí konstrukcí, kam se vodní proud z běžného C proudu nedostane. Má také velký ochlazovací účinek. Při předvedení na Letné v roce 2002 byl zapálen oheň v ocelovém kontejneru a po dosažení teploty několika set stupňů nasazena Cobra. Po několika sekundách dosáhla teplota již pod sto stupňů.

Proudnice Cobry má také mnohem menší spotřebu než C proudnice. Jak podotkl mjr.Musil je jedna Cobra na tak velkou střechu málo, takže větší část se musela hasit klasickým způsobem, ale se čtyřmi takovými zařízeními už by se dal požár tohoto rozsahu uhasit s minimálními následnými škodami. Nebylo by od věci uvažovat o montáži těchto zařízení do zásahových vozů.

Jako problém, i když řešitelný, se ukázal pohon vysokotlakého čerpadla. Celé zařízení je namontováno na autě Toyota PickUp 4×4 a čerpadlo je hnané motorem auta. Má sice přídavné chlazení, ale přesto došlo po více než hodině trvalého běhu k přehřátí motoru. Po krátkém vychladnutí však pokračovalo v práci bez dalších problémů.

Manipulace s proudnicí je jednoduchá a vzhledem k navijáku s šedesátimetrovou hadicí ji bylo možné použít i na větší vzdálenost a nebyl problém s natažením na střechu budovy.

Celkově hodnotil mjr.Musil nasazení Cobry jako přínosné, jelikož pozitiva převažovala. Protože toto zařízení je v podstatě první v ČR je nutné získat zkušenosti. A to lze jen jeho co nejčastějším nasazením u zásahů. Například u bytových požárů by bylo možné, při nasazení tohoto zařízení, minimalizovat škody způsobené vodou a zkrátit dobu hašení. To vše ukáže budoucnost, kterou pro toto zařízení vidím velmi dobře.

Článek o požáru obchodního centra HASSO

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.