Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ostravy pomáhali na Přerovsku u cisterny s naftou

V noci na sobotu 22. 3. 2008 pomáhali profesionální hasiči z Ostravy v Olomouckém kraji u dopravní nehody kamionu, který převážel 33 tisíc litrů nafty a havaroval. Nehoda se stala mezi obcemi Dobrčice a Horní Moštěnice v okrese Přerov.

Nehoda se stala v pátek před půl šestou večer. Kamion sjel do příkopu a převrátil se na pole. Uniklo asi 50 litrů nafty, zbytek bylo potřeba přečerpat. Protože výpustné ventily zůstaly dole pod cisternou a vytahovat těžký náklad, plný paliva, by bylo velmi nebezpečné, požádali hasiči z Olomouckého kraje o pomoc kolegy z Moravskoslezského kraje.

Na místo nehody byla ihned po žádosti vyslána (kolem 20. hodiny) jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu, která se specializuje na podobné zásahy. Kontejnerový automobil dovezl na Přerovsko chemický kontejner, ze stanice HZS MSK Slezská Ostrava vyjelo vozidlo se zařízením Cobra, sloužícím mj. k řezání materiálu pomocí tryskání vody s abrazivem (pevných částeček).

Podle informací, které mám dosud k dispozici, hasiči nakonec nemuseli Cobru použít, ale pomocí speciálních vrtáků z chemického kontejneru navrtali plášť cisterny a z ní pak mohli kolegové začít naftu přečerpávat.

U zásahu byli hasiči z Ostravy zhruba od 22:30 hodin do jedné hodiny po páteční půlnoci. Na základnu se vrátili v sobotu kolem půl třetí ráno.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.