Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ostrově na Karlovarsku mají nového pomocníka pro zásahy v lesích, doveze materiál i při povodních

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Ostrov, působící v Karlovarském kraji v kategorii JPO 2, obdržela z rukou starosty dne 29. října 2014 ve dvoraně zámku nového pomocníka pro zásahy v těžce přístupném terénu – čtyřkolku Journeyman Gladiator UTV830.

Hasiči při své práci často nasazují i své životy, náš dar – to je to nejmenší, co pro ně město může udělat. Práce hasičů vyžaduje zásahy také v oblastech bez přístupových komunikací.

Město má zájem na tom, aby hasiči dojeli včas i do takových míst. Díky čtyřkolce se včas dostanou například do míst podél tratí nebo do lesních porostů.

vysvětluje účel daru starosta Ostrova Pavel Čekan

Město čtyřkolku pořídilo za 297.000 Kč a slavnostně ji převzal velitel ostrovských hasičů Josef Černý ml.

Na webu POŽÁRY.cz již v minulosti byly představeny čtyřkolky, které hasičům slouží. V nedalekém Klášterci nad Ohří mají hasiči „čistokrevnou“ čtyřkolku již od roku 2008, od roku 2009 pak na čtyřkolce drandí také hasiči například v Harrachově.

Různé čtyřkolky mají také hasiči na Slovensku a jejich nákup plánuje také Hasičský záchranný sbor České republiky, jak od nás již jistě dobře víte.

Čtyřkolka Journeyman Gladiator UTV830 EFI V-Twin, která bude v Ostrově brzy zařazena do výjezdu, již od pohledu připomíná spíše terénní golfový vozík.

Pohání ji dvouválec o objemu 800 cm3 výkonu 46 kW a točivém momentu 72 Nm při 6 000 otáčkách za minutu. Chlazen je kapalinou a nezávislým olejovým okruhem.

O přenos hnací síly se stará automatická převodovka s variátorem. Ta umožňuje rovněž použití redukovaného převodu. Pohon všech čtyř kol je připojitelný.

Čtyřkolka je vpředu i vzadu odpružena dvojitými ocelovými A rameny. Odpružení je nezávislé a seřiditelné. Použité brzdy jsou na všech kolech kotoučové.

Journeyman je dlouhý 2 980 mm, široký 1 430 mm a vysoký 1 885 mm. Rozvor náprav je 1 830 mm a hmotnost 556 kg.


Čtyřkolku časem doplní také přívěs, který umožní jak přepravu čtyřkolky na delší trasy (ty kratší dojede sama, má totiž silniční homologaci pro dvě osoby a vybavena je standardní registrační značkou), tak i samotné připojení za ni.

Dále se pak JSDH Ostrov může těšit na novou cisternu, která nahradí již stárnoucí Tatru 815 CAS K27. Ale o tom až někdy příště.

Sdílet