Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset čtyřkolek Arctic Cat Prowler s přívěsem zakoupil Hasičský záchranný sbor s finanční spoluúčastí Evropské unie

V prosinci roku 2013 jsme vám představili nový Integrovaný operační program Evropské unie Technika, technologie a prostředky HZS ČR pro efektivní zásah.

Z něj bylo mimo jiné dodáno 10 terénních vozidel S×S homologovaných v kategorii R (tedy speciální čtyřkolka) s pohonem všech kol včetně přívěsů.

Jedná se o čtyřkolky Arctic Cat Prowler HDX 700i s přívěsem PARAGAN GAPA PG 13 celkem za 6 485 600 Kč včetně DPH.

Přečtěte siProgram "Technika, technologie a prostředky HZS ČR pro efektivní zásah" přinese hasičům termokamery, čtyřkolky i pračky a sušičky

Čtyřkolky

Čtyřkolku pohání kapalinou chlazený jednoválec EFI o objemu 695 ccm a výkonu 34 kW při 6 500 ot./min. Pohon je možno elektronicky volit v konfiguraci 2×2 nebo 4×4.

O převody se stará automatická převodovka Duramatic s redukcí, uzávěrka předního diferenciálu je elektronicky ovládaná. Samozřejmostí je možnost brzdit motorem.

Přední zavěšení je u tohoto typu tvořeno nezávislými dvojitými rameny ve tvaru A, u zadní nápravy navíc doplněnými příčným stabilizátorem. Brzdy jsou na obou nápravách hydraulické, kotoučové.

Speciální seriál – Technika HZS ČR z Evropské unie, vedeme již dlouho nejen pro nová vozidla HZS České republiky, spolufinancované z IOP.

Sklápěcí korba uveze 455 kg a je dostatečně velká i na europaletu. Její využití dále rozšiřuje také možnost zcela sundat bočnice. Vnitřní rozměry korby jsou 1 420 × 1 050 × 260–360 mm.

Celková délka čtyřkolky je 3 277 mm, šířka 1 524 mm a výška 2 006 mm. Hodnota brodivosti dosahuje 650 mm. Rozvor náprav je 2 159 mm, světlá výška pak 254 mm.

V přední části podvozku je integrovaný lanový naviják COMEUP Cub 4 12V STD vybavený rolnami, včetně ocelového lana a háku. Odnímatelná sněhová radlice o šíři 152 cm včetně adaptéru pro uchycení na vozidlo s bezpečnostním systémem při nárazu do překážky (obrubníku, patníku, kamene apod.) byla dodána jako příslušenství čtyřkolky.

K vozu byl dodán i magnetický maják s LED zdrojem světla modré barvy.

Přečtěte siHasiči v Ostrově na Karlovarsku mají nového pomocníka pro zásahy v lesích, doveze materiál i při povodních

Vysokotlaké hasicí zařízení

Vysokotlaké hasicí zařízení Rapid 23/50 ERS je umístěno na korbě čtyřkolky spolu s polypropylénovou nádrží o objemu 250 litrů vody. Čerpadlo je samonasávací, plunžrové, PETO NP 16 o výkonu 23 l/min při tlaku 50 barů.

O pohon se stará benzínový čtyřtaktní motor Kohler CS 6 ST o výkonu 4,47 kW. Průtokový manuální naviják s vysokotlakou hadicí umožňuje zásah až na vzdálenost 60 metrů.

Hasicí zařízení tvoří s nádrží jeden celek a je přenosné.

Čtyřkolky si získávají oblibu mezi hasiči díky jejich variabilnosti a širokému záběru možných využití. Nejčastěji vozí čtyřkolky hadice a podobné technické prostředky do těžko přístupných prostor, často z podobných míst svážejí raněné a imobilní pacienty a podobně. My už jsme v naší jedinečné rubrice Technika například představili čtyřkolky našich slovenských kolegů.

Přívěs

Přívěs PARAGAN GAPA PG 13 je sklopný a umožňuje jak přepravu čtyřkolky, tak i samotné připojení za ni. Přívěs je brzděný, rozměry ložné plochy jsou 3 400 × 1 800 mm.

Bočnice a přední čelo jsou vysoké 200 mm, zadní čelo pak 500 mm. Je totiž sklopné, upravené jako mechanicky sklápěný nájezd pro stroj. K upevnění čtyřkolky slouží osm ok zapuštěných v podlaze.

Celková délka přívěsu je 5 200 mm, šířka pak 2 300 mm.

Rozdělení čtyřkolek do krajů

  • 2 ks Moravskoslezský kraj
  • 2 ks Záchranný útvar HZS ČR
  • 1 ks Jihočeský kraj
  • 1 ks Kraj Vysočina
  • 1 ks Jihomoravský kraj
  • 2 ks Středočeský kraj
  • 1 ks Karlovarský kraj
Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů