Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Na dálnici D5 u 46. kilometru se střetla čtyři osobní auta. K nehodě vyjely jednotky HZS Rokycany z Plzeňského a HZS Hořovice ze Středočeského kraje. Hasiči zabezpečili místo nehody a z důvodu zajištění bezpečnosti zasahujících složek dálnici uzavřeli, provoz byl obnoven po cca 1 hodině.

Do příjezdu ZZS pečovali o zraněnou osobu. Uniklé provozní kapaliny zlikvidovali pomocí sorbentu. Dvě nepojízdná vozidla pomohli hasiči naložit na odtahovou službu.

Profesionální hasiči z českobudějovické stanic vyjeli v Českých Budějovicích do ulice I. Olbrachta. Výjezd jednotky byl na žádost Policie ČR, a to z důvodu, kdy majitel rodinného domu vyčerpal na zahradě svoji studnu, na jejímž dně nalezl dva předměty připomínající kyslíkové láhve. Nebylo možné prvotním průzkumem zjistit, o jaké láhve se jedná.

Proto byl na místo povolán policejní pyrotechnik. Ten vyloučil, že se jedná o munici. Hasiči proto změřili koncentraci kyslíku ve studni u hladiny (v hloubce přibližně deseti metrů) a pomocí lezecké techniky se k předmětům spustili. Ukázalo se, že ve studni jsou dvě půlky starého zlomeného rumpálu.

Na linku tísňového volání byl oznámen stoupající kouř z lesa, ve směru kolem Letné. Tři hasičské jednotky postupně s revírníkem prohledávaly les. Požár se jim podařilo najít až v lese, na skalním masivu u Maxiček. V té době již hořela lesní hrabanka a stromy na ploše 2100 m2 a jižní vítr oheň rozšiřoval dále.

Přístup k místu požáru byl pro hasiče velmi obtížný, plameny zasáhly les mezi skalami. K ohniskům požáru se hasiči dostávali s pomocí lezecké techniky a pásového vozítka zvaného železný kůň. Požár lokalizovali v 17:52 a zlikvidovali v 19:05.

Pět hasičských jednotek zasahuje u požáru v lesním prostoru o rozloze zhruba 200 × 200 metrů nedaleko Kladek na Prostějovsku, aktuálně hasiči zamezili rozšiřování hoření. Zajištěna je i kyvadlová doprava vody z obce Kladky. Hasiči požářiště prochází, rozhrabávají a důkladně prolévají vodou.

Nepříjemností je silný vítr, ten také přispěl v počátku k výraznému rozšíření plochy – spáleniště, po řádění ničivých plamenů. Požár vznikl dle prvotních informací po předchozím vypalování trávy.