Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Do Neveklova na Benešovsku, místní části Neštětice, zamířili hasiči z Benešova, Neveklova a Netvořic s celkem pěti automobilovými cisternami a výškovou technikou k požáru přístřešku u truhlárny; lokalizovat se ho podařilo během 18 minut od nahlášení, zlikvidovat pak za hodinu.

Objekt byl následně předán majiteli s nařízeným dvanáctihodinovým dohledem, na místo dorazil vyšetřovatel příčin požárů. Škoda byla vyčíslena na 50 tisíc, uchráněné hodnoty na pět milionů. Příčinou bylo vniknutí cizího tělesa do odsávání stroje ve skladu pilin.

Výjezd profesionální jednotky hasičů stanice Zábřeh si vyžádala událost ohlášena na linku tísňové pomoci hasičů Olomouckého kraje – pod hrází vodní nádrže Nemilka nedaleko obce Nemile zůstal uvězněný bobr pod přepadem, bez šance se sám dostat mimo vodní proud.

Jednotka provedla záchranu pomocí nastavovacího žebříku a lanové techniky, následně bobra přenesla do vedlejšího toku. Celá událost nakonec dopadla se šťastným koncem, bobr byl vypuštěn a vše se obešlo bez zranění.

Přítomnost neznámé látky, která vtékala do řeky Dřevnice z kanalizace na ulic Zálešná, zaregistrovali a následně i oznámili místní občané. Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu bylo velitelem jednotky potvrzeno, že z kanalizace vtéká do řeky bíle zabarvená voda. Po provedených měřeních ale nebyla zjištěna přítomnost žádných chemikálií, které by řeku ohrožovaly. Hasiči předali místo události policistům a ukončili zásah.