Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

K ohlášenému požáru stromu vyjeli v Písku na Budějovické Předměstí na břeh řeky Otavy písečtí profesionální i dobrovolní hasiči. Jako první k hořícímu stromu přijela profesionální jednotka, jejíž velitel nahlásil, že se jedná o požáru duté vrby o průměru přibližně 150 cm a výšce přibližně 15 metrů.

Vrba hořela uvnitř vykotlaného kmenu do zhruba pětimetrové výšky. Hasiči ihned zahájili hasební práce. V jejich průběhu se však vrba začala trhat a hrozilo nebezpečí, že by se mohla rozlomit. Velitel zásahu proto rozhodnul u ukončení hašení a vyžádal si jako posilovou jednotku automobilový žebřík, pomocí kterého hasiči vrbu od horních partií rozřezali a až teprve poté dohasili. Vzniklá škoda zatím není určena.

Profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov a jednotka SDH obce Větřní byli vysláni do obce Bohdalovice k ohlášenému požáru sazí v komíně. Průzkumem hasiči zjistili, že sazí v komíně již nehoří. Museli ale žhavé saze v komíně srazit dolů a z komína vybrat. Dále pak na žádost majitelky domu jednotka změřila v bytových prostorech případný únik zplodin hoření. Žádné hodnoty nebyly nenaměřeny. Majitelce byla doporučena kontrola komína odbornou firmou.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Vrchlabí a Trutnova, dále dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna byly přivolány k dopravní nehodě, která se stala nedaleko Špindlerovy boudy v Krkonoších. Osobní vozidlo skončilo mimo vozovku v potoce.

Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči zasypali provozní kapaliny na silnici a na vyproštění auta, které skončilo zhruba pět metrů od komunikace, povolali vyprošťovací automobil z Trutnova.