Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecký set Lanyard FRANK a speciální pila Silky Zubat od e-shopu worksafety.cz obstály v náročném testu

Specializovaný e-shop www.worksafety.cz zapůjčil profesionálním hasičům k testování arboristický (lezecký) set Frank a speciální ruční pilu Silky Zubat.

Obsah zapůjčeného setu:

  • Lanyard
  • karabina CT Pillar TG triplelock
  • karabina CT D-shape triplelock
  • blokant ISC Mini Rope Grab
  • gumička Pinch

Pražští hasiči testovali arboristický set od firmy Pavouci, s.r.o. – provozovatele obchodu www.worksafety.cz – několik měsíců. Během testování ho používali při výcviku záchrany osob a práce na stromech, kovových konstrukcích a na komínu.

Z uživatelského pohledu je testovaná souprava velmi jednoduchá a funkční. V lanyardu je zapleteno ocelové lanko, což je velikou výhodou při pohybu na stromech, kmenech, či komínech. Díky lanku je lanyard velmi pevný a jednoduše se posouvá nebo nadhazuje při výstupu. Hasiči ocenili také jeho čtyřmetrovou délku. Díky tuhosti lanyardu se polohovač velmi dobře povoluje.

Lanyard je nesnadno přeříznutelný motorovou pilou a tím je velmi bezpečný, což je pro nás, hasiče, asi to nejdůležitější. Jistotou je set i při použití na příhradových konstrukcích. V našem případě bylo vše vyzkoušeno při záchraně na jeřábu.

řekl Vladimír Holý, jeden z instruktorů u HZS hl. m. Prahy

Záchranář se může spolehnout na pevnost i při použití přes ostřejší hrany, zároveň se dá rychle a snadno měnit záchranná poloha. Používání arboristického setu při záchraně bylo pro hasiče velkým přínosem, protože používaný systém pohybu po kmeni pomocí dvou lanovic a ručních blokantů je mnohem složitější a náročnější.

I po zasmolení lanyardu se set velmi dobře používal a karabiny fungovaly spolehlivě i při používání rukavic. Nespornou výhodou je i možnost výměny lanyardu po jeho opotřebení.


Celý set nebo jeho jednotlivé položky Lanyard FRANK můžete zakoupit
v e-shopu www.worksafety.cz


Pilu Silky Zubat 330–7.5 hasiči intenzivně testovali při výcviku na stromech – a to jak při nácviku záchrany, tak při prořezávkách nalomených větví. Pila působí velmi kvalitním dojmem, ostří je lehce zahnuté, takže se s ním dobře řeže i v místech s horším přístupem (na dlouhou ruku) – a to i větve větších průměrů.

Ostří je pevné, pružné a odolává tak horšímu zacházení při náročnější práci hasičů. Velmi dobře řeže i větve stromů z tvrdého dřeva. Zuby se netupí a při řezu se neucpávají. Rukojeť pily je pogumovaná a dobře padne do ruky, nehrozí tak vyklouznutí. Výhodou je i možnost výměny ostří jednoduchým povolením dvou šroubů. To lze provést například i mincí. Samozřejmostí je očko na vyvázání.

Robustním a kvalitním dojmem působí i pouzdro na pilu, které má několik možností uchycení jak na sedák, tak i na nohu. Vychytaný je i plastový váleček na straně ostří, jenž umožňuje snadné zavedení do pouzdra a zároveň zabrání tupení zubů.

Jedinou námi zaznamenanou chybkou je systém zadržení pily v pouzdru. Poměrně rychle se plastový zámek ošoupal o kovový šroub rukojeti. Pilu ale celkově hodnotíme velmi dobře.

řekl jeden z testujících hasičů

Při práci je největší výhodou pily lehkost a obratnost při prořezávkách v koruně stromu. Dá se s ní udělat většina práce a tak nahradí motorovou jednoručku. Díky své ergonomii a kvalitnímu ostří se s ní řeže rychle a snadno.


Ruční pilu Silky Zubat 330–7.5 můžete zakoupit za 1860 Kč
v e-shopu www.worksafety.cz

Sdílet
Seriál: Firma Worksafety