Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Bzenci probíhá dohlídka nad požářištěm a hašení skrytých ohnisek, likvidace se rozjede naplno v ranních hodinách

Mnoho jednotek a ještě více hasičů bylo v průběhu čtvrtka povoláno k požáru lesa u obce Bzenec, postupně byly stupně požárního poplachu zvyšovány a nakonec byl vyhlášen zvláštní stupeň. Hoří již třetí den a požár se podle nejnovějších informací již dále nešíří.

Foto: Janovský Ivan

Archiv online zpravodajství z předchozích dnů jsme přesunuli do speciálního seriálu Požár lesa u obce Bzenec.


26.5. 3:00 – Na místo požáru byl vyslán odřad HZS Středočeského kraje, který vyrazil okolo 3 hodiny ranní ze stanice Říčany. Na místo bylo vysláno celkem 5 cisteren CAS 32 Tatra 815 a 1 CAS 15 Mercedes Benz Unimog určený k hašení lesních požárů. V odřadu je celkem 24 lidí.

3:30 – Na místo požáru byl vyslán taktéž odřad HZS Moravskoslezského kraje. Ten kromě skupiny hasičů s čerpadlem Somati, která vyrazila již včera odpoledne, čítá dalších pět velkokapacitních cisteren T815 CAS32 ze stanic Bruntál, Opava, Bílovec, Frýdek-Místek a Český Těšín. Z MSK vyrazilo celkem 25 hasičů, všichni se již zapojili do likvidačních prací.

8:15 – První nasazení požárního tanku v novodobé historii našeho státu. Tank ze ZÚ Hlučín byl nasazen od 01:00 do cca 05:00. Jednalo se o skrápění, hašení terénu. Dále také prováděla osádka tanku vytahování pařezů v tomto písčitém terénu. Pak následovala údržba. Po páté hodině ranní je vysláno k doplnění materiálem a střídání 7 příslušníků ZÚ ze Zbirohu a Hlučína.

čerpadlo Somati HZS MSK na místě.

8:35 – Hasiči z MSK mají na starosti zhruba sedmihektarový úsek, přidělený zdejšími hasiči. Jejich cílem je vodou důkladně zalít všechna místa v přiděleném úseku, především uhasit lesní hrabanku a místa pod kořeny stromů, kde se dokáže skrytý oheň udržet i několik dní.

Velitelem odřadu HZS MSK na Hodonínsku je velitel stanice HZS MSK Ostrava-Hrabůvka Tomáš Beinhauer.

Kdy budou jeho hasiči moci svoji činnost v lesních porostech ukončit, neví zatím ani on, uvedl pro server POŽÁRY.cz por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje.

8:50 – Na místě je nasazen další vrtulník, hasiči stále plní bambi vaky vodou. K požáru dorazil také již odřad HZS Středočeského kra­je.

10:10 – Požár se podařilo lokalizovat, je obstoupen ze všech stran jednotkami hasičů, díky dodávce vody z velkokapacitních výkonných čerpadel se daří masivní hašení hrabanky a hořících kořenů. U události došlo zatím ke třem zraněním zasahujících hasičů, dva profesionální hasiči se nadýchali kouřových zplodin, jeden zůstává v nemocnici na pozorování, zranění utrpěl i jeden z dobrovolných hasičů, který se lehce pořezal.

jak požár ve čtvrtek, 24. 5. 2012 začal… timelapse video Tomáše Hrachovského

Dostavení se odřadů HZS z Moravskoslez­ského, Královéhradeckého a Středočeského kraje v ranních hodinách a jejich okamžité zapojení do likvidačních prací je hodnoceno kladně a efektivně. Stejně tak i činnost ostatních krajů. Od HZS Olomouckého kraje dorazila pomoc v podobě doplňování pohonnými hmotami, která bude probíhat i dnes. Olomoučtí hasiči na místo dovezli také několik kusů osvětlovacích balonů.

Při dnešním ranním zasedání štábu bylo rozhodnuto o vystřídání zasahujících hasičů, dále se zvažuje povolání dalších jednotek PO. Aktuálně na místě zasahuje 43 z cekem 110 povolaných jednotek hasičů. Plocha požáru je 200 ha. Vzhledem k předpovědi počasí panují na místě značné obavy, že by požár mohl znovu nabrat na intenzitě, protože má začít foukat silný vítr, uvedl pro POŽÁRY.cz Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS OLK, který je pověřen mediální prezentací tohoto zásahu.

graf rychlosti větru za posledních 48h (opakovaně se před polednem rozfouká a vítr ustává až v pozdních večerních hodinách)

10:45 – V rámci mezinárodní smlouvy o pomoci je vyžádán odřad s cisternami ze Slovenské republiky. Nasazen je i hasící tank záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. postupně, vzhledem k tomu, že se požár již nešíří dochází k slučování úseků a je předpoklad, že pokud se nezhorší meteorologická situace bude možné ve večerních hodinách již začít odesílat zpět na základny některé síly.

Nyní pokračuje velmi fyzicky namáhavé dohašování podzemních ohnisek požáru a hoření v podrostu. Do hasební vody je ke zvýšení hasebního účinku přidáváno pěnidlo jako smáčedlo. Z posilových sil je rovněž nasazen systém pro dálkovou dopravu vody hadicemi Somati, který zabezpečuje plynulou dodávku vody na místo požáru v délce 4 kilometrů.

Nasazení zasahujících je dlouhodobé a vyčerpávající, proto je organizováno střídání sil a týlové zabezpečení, uvedl druhý mluvčí zásahu, ppor. Ing. Aleš Novák.

11:50 – Odřad hasičů Středočeského kraje dovezl na místo požáru cisterny z Kladna, Kutné Hory, Berouna, Nymburka, Mělníka, Mladé Boleslavi, Říčan a Příbrami. Celkem je na místě 32 hasičů ze Stř. kraje. Přivezli také hadice k velkokapacitním čerpadlům, s jejichž pomocí se dopravuje na vzdálenost 4 km voda z řeky Moravy až na místa, kde se stále ještě objevují plameny. Dále si hasiči ze Středních Čech přivezli s sebou kompletní týlové zabezpečení, takže na místě zásahu jsou soběstační. Zůstanou zde do doby, pokud budou na místě potřební.

Ve Středočeském kraji za ně v případě potřeby budou sloužit kolegové, uvedla pro náš server Lenka Kostková, tisková mluvčí HZS Středočeského kra­je.

12:45 – Na místo požáru vyjelo také šest hasičů z Plzeňských stanic Košutka a Slovany s čerpadlem Somati a 2 kilomery hadicového vedení. Na místo určení dorazili kolem třetí hodiny ráno.

Plzenští profesionálové společně s příslušníky HZS MSK vytvořili dvě čerpací stanoviště a na dálku zhruba 4 kilometrů stále plní cisterny vodou, sdělila pro POŽÁRY.cz Pavla Jakoubková, mluvčí plzeňských hasičů.

V tuto chvíli není možné odhadnout, jak dlouho ještě zásah potrvá.

13:50 – Vlivem větru došlo na již lokalizované ploše požáru k opětovnému rozhoření lesa na několika místech. Bylo zřízeno další plnící stanoviště a na místo se vrací policejní vrtulník z Prahy s bambi vakem.

Požár se dál nešíří, opětovně hoří nyní jen na místech, které mají hasiči pod kontrolou, potvrdil našemu serveru Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí zásahu.

15:10 – Probíhá letecký průzkum. Hasiči musí v náročných podmínkách písčitého podloží likvidovat stále další dorbná ohniska. Náročné je rovněž zajištění týlové a logistické podpory takto rozsáhlého zásahu.

15:15 – Dnes 26. mája 2012 o 10.45 hod. bol Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) požiadaný českými kolegami o medzinárodnú výpomoc pri hasení rozsiahleho požiaru lesného porastu Hodonín –Bzenec v katastri obcí Bzenec, Strážnica a Ratiškovice.

Na základe rozhodnutia prezidenta zboru Alexandra Nejedlého bola českým hasičom ponúknutá dostupná hasičská technika vrátane leteckého modulu hasenia a vrtuľníku letky Ministerstva vnútra SR. Českí hasiči prijali pomoc v podobe poskytnutia cisternových automobilových striekačiek na zásobovanie a dodávku vody na požiarovisko a zásahových hasičov.

Krátko pred 14.00 hod. prvé hasičské jednotky prekročili hraničný priechod Hodonín – Holíč a za doprovodu hliadky polície ČR sa presunuli na miesto udalosti.

V rámci medzištátnej výpomoci sa momentálne na mieste udalosti nachádza takmer 30 slovenských hasičov a 10 ks hasičskej techniky (CAS a tank).

Požiar likvidujú hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách a Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave, pričom aktívne pomáhajú aj dobrovoľní hasiči z Trnavy a Skalice. Medzinárodná výpomoc je koordinovaná aj riadiacim dôstojníkom Prezídia HaZZ Emilom Sekeľom, uvedla kpt. Ing. Silvia Jančovičová,ho­vorkyňa Prezídia HaZZ SR.

15:50 – Požár lesního porostu pomáhají hasit slovenští kolegové s hasicím tankem a 10ti cisternovými automobilovými stříkačkami (jedna z nich je velkokapacitní o obsahu 12 000 litrů).

V médiích jsme zaznamenali informace o dalším šíření požáru. K tomu může docházet pouze na dílčích ohniscích. Díky větrnému počasí se tato jednotlivá ohniska mohou vyskytovat. Frontou se však požár již od včerejšího večera nešíří, řekla kpt. Bc. Pavla Pražáková z HZS Jihomoravského kra­je.

Tato slova již před několika desítkami minut potvrdil serveru POŽÁRY.cz i pověřený mluvčí zásahu Zdeněk Hošák, viz aktualizace ve 13.50 hod.

17:30 – Hasiči stále pokračují v likvidaci mohutného požáru lesního porostu, plameny se nešíří z lokalizované oblasti ven.

20:05 – Hasiči stále pokračují v likvidaci požáru, požářiště je nyní rozděleno na šest úseků. Zhruba v 19.00 byla ukončena činnost policejních vrtulníků s bambi vaky. Na místě probíhá postupné střídání zasahujících hasičů.

V nočních hodinách bude prováděna dohlídka a ráno se začne opět nanovo – čerpadla Somati a vydatné prolévání postiženého území, uvedl Zdeněk Hošák, mluvčí zásahu v Bzenci.

20:30 – Až do pozdních sobotních hodin 26. 5. 2012 zasahuje u rozsáhlého požáru lesa u Bzence na Hodonínsku i šest jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Pomáhat zde budou minimálně do nedělního večera 27. 5. 2012.

Nejpozději v neděli se také rozhodne, zda přijede z Moravskoslezského kraje další odřad, uvedl por POŽÁRY.cz por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje.

23:55 – U požáru zasahuje i odřad profesioálních hasičů Armády České republiky. Stále probíhá monitorování sitace a v rámci možností i hašení skrytých ohnisek.


Veškerá koordinace hasebních prací, povolávání sil a prostředků je zajištěna prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Jihomoravského kraje, štábu velitele zásahu a Operačního a informačního střediska generálního ředitelství HZS ČR. Jednotky sborů dobrovolných hasičů jsou povolávány tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost na zbytku území Jihomoravského kra­je.

letecké hašení pomocí stroje AN-2

07:00:
Zpravodajství pokračuje v článku Likvidace požáru lesa v Bzenci bude hlavním tématem dalších dnů.


Děkujeme všem za aktuální fotografie,
další přijímáme na e-mailu pozary@pozary.cz.


Výčet zasahujících jednotek Jihomoravského kraje:

SDH Archlebov, SDH Hovorany, SDH Ratíškovice, SDH Ždánice, SDH Syrovín PS Rosice, SDH Rosice, SDH Zastávka, SDH Říčany, SDH Zbýšov (BO), PS Blansko, SDH Černá Hora, SDH Jedovnice, SDH Lipůvka, SDH Sloup, SDH Bořitov, SDH Petrovice (BK), SDH Senetářov, PS Pozořice, SDH Babice nad Svitavou, SDH Kanice, SDH Mokrá, SDH Pozořice, SDH Sivice, SDH Viničné Šumice, PS Přehrada, PS BVV, SDH Brno Husovice, SDH Brno Obřany, SDH Brno Soběšice, SDH Brno Židenice, SDH Brno Chrlice, PS Hustopeče, SDH Horní Bojanovice, SDH Kobylí, SDH Krumvíř, SDH Šitbořice, SDH Velké Němčice, SDH Velké Pavlovice PS Slavkov, SDH Hostěrádky – Rešov, SDH Křenovice, SDH Lovčičky, SDH Otnice PS Židlochovice, SDH Hrušovany u Brna, SDH Moutnice, SDH Syrovice, SDH Bratčice, SDH Přísnotice, PS Břeclav, SDH Stará Břeclav, SDH Lanžhot, SDH Lednice, SDH Týnec, SDH Valtice, SDH Velké Bílovice, PS Vyškov, SDH Drnovice (VY), SDH Ivanovice na Hané, SDH Krásensko, SDH Rousínov, SDH Vyškov KŘ HZS Jmk, PS Boskovice, SDH Kunštát, SDH Letovice, SDH Lysice, SDH Olešnice, SDH Velké Opatovice, SDH Žďárná, SDH Lazinov, PS Lidická, PS Přehrada, PS BVV, PS Tišnov, PS Pozořice, SDH Židlochovice, PS Břeclav, PS Mikulov, SDH Stará Břeclav, SDH Hrušky (BV), SDH Klobouky, SDH Rakvice, SDH Valtice, SDH Poštorná, PS Hodonín, PS Kyjov, PS Veselí nad Moravou, SDH Archlebov, SDH Bzenec, SDH Dambořice, SDH Dolní Bojanovice, SDH Dubňany, SDH Hroznová Lhota, SDH Kněždub, SDH Kyjov, SDH Lipov, SDH Moravský Písek, SDH Mutěnice, SDH Násedlovice, SDH Petrov (HO), SDH Prušánky, SDH Radějov, SDH Ratíškovice, SDH Rohatec, SDH Strážnice, SDH Šardice, SDH Uhřice (HO), SDH Veselí nad Moravou, SDH Vnorovy, SDH Vracov, SDH Žarošice, SDH Ždánice, SDH Žeravice, SDH Syrovín, SDH Svatobořice-Mistřín, PS Vyškov, PS Znojmo.

Jedná se o částečný přehled, zasahujících jednotek je mnohem více, přesný výčet bude pravděpodobně dostupný až po uhašení požáru.

Složení odřadů, které na místo následně vyjely:

  • 22:58 – PS Vyškov, SDH Drnovice (VY), SDH Ivanovice na Hané, SDH Krásensko, SDH Rousínov, SDH Vyškov
  • 23:02 – PS Břeclav, SDH Stará Břeclav, SDH Lanžhot, SDH Lednice, SDH Týnec, SDH Valtice, SDH Velké Bílovice
  • 23:07 – PS Židlochovice, SDH Hrušovany u Brna, SDH Moutnice, SDH Syrovice, SDH Bratčice, SDH Přísnotice
  • 04:31 – PS Slavkov, SDH Hostěrádky – Rešov, SDH Křenovice, SDH Lovčičky, SDH Otnice
  • 06:28 – PS Hustopeče, SDH Horní Bojanovice, SDH Kobylí, SDH Krumvíř, SDH Šitbořice, SDH Velké Němčice, SDH Velké Pavlovice
  • 08:22 – PS Přehrada, PS BVV, SDH Brno Husovice, SDH Brno Obřany, SDH Brno Soběšice, SDH Brno Židenice, SDH Brno Chrlice
  • 08:24 – PS Pozořice, SDH Babice nad Svitavou, SDH Kanice, SDH Mokrá, SDH Pozořice, SDH Sivice, SDH Viničné Šumice
  • 09:05 – PS Blansko, SDH Černá Hora, SDH Jedovnice, SDH Lipůvka, SDH Sloup, SDH Bořitov, SDH Petrovice (BK), SDH Senetářov
  • 11:31 – PS Rosice, SDH Rosice, SDH Zastávka, SDH Říčany, SDH Zbýšov (BO)

Výčet zasahujících jednotek Zlínského kraje:

  • HZS PS Uherské Hradiště,
  • JSDH Kunovice,
  • JSHD Nedakonie,
  • JSDH Ostrožská Nová Ves,
  • JSDH Polešovice.

takto se plnil hasící Antonov AN-2 u Bzence

Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec