Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení ověřující průjezdnost městem

Cvičení se uskutečnilo v úterý 22. dubna 2008. Cílem akce bylo upozornit řidiče, že ve městě nevhodně parkují. Hasiči se pak při zásahu nemohou dostat se svými vozy bezprostředně k místu události a často musí improvizovat a složitě zajíždět. Jednalo se o preventivně výchovnou akci, na které spolupracoval jak Magistrát města Plzně, tak i Městská policie.



Samotná akce měla naplánovaný začátek v 10 hodin. Míst, kde je nutné kvůli průjezdu hasičského vozu odtáhnout vozidlo, je v Plzni mnoho. Ve městě mají hasiči vytipované ulice, kam je kvůli špatně parkujícím řidičům pro hasičské vozy velmi obtížný přístup, jako např. ulice Puškynova, Skrétova, V Šipce, Resslova a další. Kritická situace byla tentokrát nalezena ve Veleslavínově ulici.

Krátce po čtvrt na jedenáct zazněl signál poplachu a hasiči s dvanáct metrů dlouhým vozem, na kterém je namontovaný žebřík vyjeli k hořícímu domu právě ve Veleslavínově ulici. Největší problémy s průjezdem měl vůz na odbočkách v úzkých ulicích, kde stála auta zaparkovaná na okrajích křižovatky. Hasičský vůz nakonec musel zastavit 15 metrů od domu, kde byl ohlášen požár, v příjezdu jim totiž bránil špatně zaparkovaný osobní vůz. Hasiči proto kontaktovali městskou policii, aby automobil odtáhla. Když odtahovka zaparkovaný vůz odstranila, dostal se hasičský vůz konečně až před dům. To trvalo 18 minut.

V tomto případě se jednalo o cvičení, většinou ale situaci řeší hasiči jinak. Pokud na příjezdové cestě stojí automobil, který překáží, vyskáčou hasiči z vozu a auto poponesou vlastními silami.

Podobné cvičení hasiči ještě určitě zopakují. Tentokrát by to mělo být některé z plzeňských sídlišť.


Text: Alena Marešová, HZS Plzeňského kraje
Foto: Vlastimil Leška


-kaw-
Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS