Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zkoušeli průjezdnost silnic v historickém centru Chebu, překvapení se nekonalo

Úzké uličky historického jádra města Cheb v kombinaci s parkujícími auty jsou pro hasiče velmi nepříjemnou kombinací. Společně s policisty proto ve čtvrtek dopoledne zkusili projet vybrané ulice s automobilovým žebříkem. Ve večerních hodinách se zase zaměřili na průjezdnost na chebských sídlištích.

O preventivní akci hasičů a policie věděli obyvatelé Chebu předem z médií. A podle strojníků z chebské stanice to bylo znát. Parkujících aut bylo na vybraných místech mnohem méně než obvykle.

I to je pro záchranáře signál, že motoristé si dokážou najít místo na zaparkování jinde a ulice tak mohou zůstat průjezdné. Přesto ale hasiči narazili na několik míst, kde s žebříkem projeli jen s velkými obtížemi.

Na Kostelním náměstí pak kvůli parkujícím autům nemohli projet vůbec, v ten okamžik je operační středisko vyslalo k požáru střechy bývalého chebského pivovaru.


Hasiči nyní začnou jednat s vedením města Cheb o možnosti označení části některých ulic značkami zákaz zastavení tak, aby byl zachován průjezd hasičské techniky.

Komplikovaná situace je také na sídlištích, kde je rovněž ztížen průjezd kvůli parkujícím autům, navíc auta stojí i na vyznačených místech určených jako nástupní plochy požární techniky.

Kvůli takto zablokovaným plochám není možné s technikou v případě požáru zajet až k domu a účinně zasáhnout.

Čtvrteční akce byla preventivní a měla pouze ukázat na problém. Stejná se chystá příští týden i v Aši a Mariánských Lázních. Do ulic Chebu se hasiči s policisty vrátí zhruba za dva měsíce, kdy znovu zkontrolují průjezdnost.

Tentokrát ale bez předchozího upozornění v médiích a policie už bude udělovat sankce, případně nařídí i odtah.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS