Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železný hasič ve Strážově uzavřel Šumavskou ligu 2015, celkovým vítězem je Pavel Kouřík

A je to opět za námi. Šumavská liga zná po několika týdnech své vítěze a pořadatelé si mohou mnout ruce. Všechny soutěže se vydařily. Domažlice, Spůle, Plánice, Díly… I ten poslední den ve Strážově.

Železný hasič města Strážov – tak se jmenuje poslední kolo Šumavské ligy v hasičském vytrvalostním a silovém víceboji. Konal se již potřetí, i když se oficiálně jedná o druhý ročník, jelikož ten první ročník Šumavské ligy byl považování za nultý, řekněme zkušební. Ale jelikož se tato liga v disciplínách TFA začala těšit velmi velkému zájmu, rozjeli to hoši naplno. A dnes tedy mohou slavit!

Kupodivu bylo v neděli závodníkům ve Strážově nakloněno i počasí. Po tropických kolech v Plánici nebo v Dílech bylo ranní skoro až studené počasí velkou radostí pro ty, kteří se rozhodli opět obléct třívrstvý zásahový oblek včetně odnímatelných vrstev a vyběhnout na dráhu, kterou připravili kluci ze Strážova. Tentokrát byla lehce pozměněná, chyběla věž z lešení nebo zrádný pás pneumatik, kterým museli závodníci vloni probíhat, došlo ale i na nové disciplíny, které se více zaměřovaly na techniku a pečlivost, než na sílu či vytrvalost, například bylo součástí závodu nasazení dýchacího přístroje hned na startu. Inu, i to jsou věci, které jsou při zásahu důležité. Soutěžící ale nepřišli o ty nejznámější a také nejzrádnější části trati, čekala je dvoumetrová bariéra, hamer box, roztažení i smotání hadic, převracení pneumatiky nebo „oblíbená“ figurína, která dá v závěru trati všem odvážlivcům pořádně zabrat.

Myslíte, že se někdo vzdal? Ne, takové hasiče my v naší lize nemáme, na Šumavě bojují samí železní hasiči, to jsou pro nás všichni, kteří trať dokončí, bez ohledu na čas či trestné minuty. Ve Strážově se utkalo 26 soutěžících a mezi nimi byla dokonce jedna dívka, která si zaslouží náš velký obdiv a potlesk od strážovského náměstí sklidila právem, protože to, jak se s tratí poprala, bylo nevídané.

Díky nové trati postupovala soutěž svižně a již před 13. hodinou měli všichni závodníci odběhnuto. Pořadatelé nicméně potřebovali dostatek času na pečlivé vyhodnocení výsledků nejen za závod ve Strážově, ale za celou ligu. Strážovská soutěž je vrcholem ligy, právě tady mají závodníci poslední možnost vylepšit si své výsledky a ovlivnit celkové pořadí.

I když už je většinou dopředu zřejmé, jaká jména obsadí stupně vítězů. Antonín Rendl z Pelechů právem zvítězil a Pavel Kouřík z Dílů a Petr Pecka z Třešňového Újezdce mu na druhém a třetím místě šlapali na paty, to jsou železní hasiči města Strážov. Vítězem Šumavské ligy 2015 se stal Pavel Kouřík z Dílů, na druhém místě skončil Antonín Rendl z Pelechů a na pomyslné bronzové bedně stanul Petr Pecka z Třešňového Újezdce.

Rozhodující byly tři nejlepší časy ze všech kol ligy, tedy z výstupu na domažlickou věz a ze soutěží ve Spůli, v Plánici, v Dílech a Strážově. Reprezentanti z okrsku Plánice na poháry nedosáhli, ale jejich výsledky jsou také vynikající, Vašek Babůrek skončil ve Strážově sedmý a v rámci celé ligy sedmý a Luboš Kohout si nedělním jedenáctým místem zajistil skvělou desátou příčku v celkovém pořadí roku 2015. Nováček v Šumavské lize Pavel Lepší ze Zborov skončil v posledním kole čtvrtý a celkově obsadil nádherné osmé místo. Kompletní výsledky jsou uvedeny pod článkem. Tímto moc děkujeme sponzorům ligy, bez kterých by se tato liga nemohla vůbec uskutečnit.

Gratulujeme a jsme hrdí, toto jsou naši chlapci! To jsou ti, co se starají o naši bezpečnost. Nemohu si odpustit připomenutí toho, že Luboš Kohout je nejstarším závodníkem ligy, vzhledem k tomu, s jak mladými kluky se na tratích setkává, jsou jeho výsledky obdivuhodné a co více – dokonce jsou stále lepší a lepší. Pevně věříme tomu, že i v dalších ročnících bude mít Plánice dostatek kvalitních reprezentantů. Je to přece výzva.

Každý rok se objeví někdo nový, kdo stávajícím šampionům šlape na paty a je to určitě velká motivace pro všechny, kteří bojují. Bojují přece za to, aby dokázali, že umí dobře to, co milují a čemu se tak rádi věnují. Často s nasazením, které je samotné ohrožuje, a zrovna strážovští o tom vědí své.

Uzavřeme letošní ligu s úsměvem, protože přesně to si zaslouží hlavně ti, kteří ji tvoří a kteří se přípravě na soutěže věnují průběžně celý rok. Je skvělé, že všechny tyto sbory dobrovolných hasičů stále drží a pohání elán a chuť nejen změřit své síly, ale také připravit atraktivní podívanou pro své spoluobčany, kamarády, kolegy… Kdybych měla jmenovat všechny, kteří se jakkoli podíleli na přípravách letošních soutěží, určitě bych někomu poděkovat zapomněla a to si nikdo z nich nezaslouží. Ale kdo ligu průběžně sledoval, tak ví, o koho se jedná.

Těšíme se na další ročníky, na nové soutěžící, nové disciplíny na tratích a nová navázaná přátelství. Protože, co si budeme povídat, to je na tom v konečném výsledku to nekrásnější!

Šumavská liga 2015 je minulostí, ať žije Šumavská liga 2016!

Ivana Roubová, Plánice
Sdílet
Přiložené soubory
ŠUMAVSKÁ LIGA.pdf zobrazit online PDF 477 kB
Seriál: Šumavská liga v disciplínách TFA