Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Patnáct vítězných jednotek se v závěru ankety „Dobrovolní hasiči roku“ podělí o jeden a čtvrt milionu korun

Od čtvrtka 7. 5. 2015 se mohou jednotky a sbory dobrovolných hasičů z celé České republiky opět zapojit do ankety „Dobrovolní hasiči roku“. Patnáct vítězných jednotek a stejný počet sborů se v závěru ankety podělí o jeden a čtvrt milionu korun, profesionální radiostanice a zásahové tablety. Získané prostředky mohou finalisté účelově využít na nákup hasičské techniky a na další rozvoj své činnosti. Generálním partnerem ankety je energetická skupina RWE.

Zahájením 5. ročníku celorepublikové ankety „Dobrovolní hasiči roku 2015“, jejímž cílem je ocenit a finančně odměnit práci dobrovolných hasičů, se spustí fáze přihlašování, které potrvá do 15. července. Anketa je, stejně jako v předchozích letech, rozdělena do dvou kategorií. První je určena jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí, u kterých se posuzuje zejména profesionalita, s jakou byl přihlášený zásah proveden. Druhá kategorie je určena sborům dobrovolných hasičů nebo hasičským sborům, u kterých se oceňuje například preventivní činnost. Rozhodným obdobím obou kategorií je časový úsek od 1. 7. 2014 do 30. 6. 2015.

Spolupráce s profesionálními i dobrovolnými hasiči je pro nás velmi významná. Při provozování plynárenských sítí se potkáváme a spolupracujeme při řešení poruch vyvolaných například dopravními nehodami nebo neodborným zásahem do plynového zařízení.

V těchto okamžicích je důležitý rychlý zásah a souhra odborníků se záchranáři. Jsou proto našim přirozeným partnerem. Velice si jejich práce vážíme a jsme rádi, že je můžeme touto cestou v jejich dobrovolném úsilí a nasazení podpořit

řekl Pavel Káčer, jednatel a COO RWE Distribuční služby.


Přihlašování i hlasování bude opět probíhat prostřednictvím elektronických formulářů na webových stránkách ankety www.adhr.cz, které umožňují komfortní vyplnění a odeslání strukturované přihlášky a následné přehledné závěrečné hlasování. Samotné hlasování bude možné také prostřednictvím SMS.


Anketa Dobrovolní hasiči roku je za svou historii zavedeným a očekávaným prvkem nejen jak získat finanční prostředky pro dobrovolné hasiče, ale také prezentovat aktivitu a činnost jednotek či sborů. Myšlenka, kterou anketa přináší, je především ocenění obětavé práce dobrovolných hasičů

řekl brig. gen. Ing. Miloš Svoboda, předseda Odborné poroty.

Dalšími členy Odborné poroty jsou zástupci profesionálních hasičů Jihomoravského, Moravskoslezského a Středočeského kraje. Dále na anketě spolupracují a v odborné porotě zasedají zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Moravské hasičské jednoty a České hasičské jednoty.

Jednotky a sbory se mohou hlásit od 15. května do až do 15. července 2015, kdy bude ukončeno přihlašování. Veřejné hlasování bude zahájeno v září 2015 a bude probíhat do konce října. Závěrečné vyhlášení pak proběhne na přelomu listopadu a prosince. Seznam účastníků finálového kola je dobře prověřeným zdrojem pro ty, kteří chtějí své prostředky či podporu dobrovolným hasičům poskytnout i nad rámec této ankety.

Anketa je oceněním práce dobrovolných hasičů partnery, kteří věnují finanční a věcné prostředky a ty jsou odměnou i motivací k jejich další činnosti. V letošním roce Anketa obdržela Čestné ocenění Moravské hasičské jednoty za podporu dobrovolných hasičů.

Toto ocenění patří i partnerům Ankety, zejména generálnímu partnerovi, kterým je od vzniku ankety energetická skupina RWE. Velmi důležitá je také podpora dalších významných partnerů, kterých si velice vážíme a bez kterých by Anketa nebyla tak prestižním oceněním. Děkujeme společnosti NET4GAS, s. r. o., Lesy ČR, s. p., ČEPS, a. s., DCom, spol. s r. o., GINA Software s. r. o. a nově Nadace ČEZ. Podporu hasičům i hlasující veřejnosti projevila také společnost ZPMV, Vítkovice Tours s. r. o. i BRNOCAR a. s., která do propagace ankety zapůjčila osobní vůz.

Podpora ankety patří do našeho programu Blíž regionům, kterým naplňujeme naši vizi být dobrým sousedem v lokalitách, ve kterých působíme. Navazuje také na naši dlouhodobou podporu hasičských sborů, ať již dobrovolných či profesionálních

říká Radek Benčík, jednatel a výkonný ředitel pro provoz partnerské společnosti NET4GAS.

Vedle patronů ankety Ilony Csákové a Ondřeje Vetchého udělením záštity anketu podporují Ministr vnitra Milan Chovanec, Ministr zemědělství Marián Jurečka, generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba, náměstci GŘ HZS ČR brig. gen. Ing. Miloš Svoboda, brig. gen. Ing. František Zadina, plk. Mgr. Bc. Slavomír Bell, MSc., a Asociace krajů ČR.

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku