Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uvnitř hořícího domu v Humpolci hasiči našli osobu bez známek života, s likvidací požáru pomohla Cobra

Ve 14.08 hod byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár střechy rodinného domu na Horním náměstí v Humpolci. Na místo události vyjelo celkem dvanáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s osmnácti kusy techniky. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

Požár se stihl ještě před příjezdem prvních jednotek na místo události rozšířit ze střechy prakticky na celý dům. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. Kromě hašení hořícího domu se zaměřili také na ochranu okolních objektů, aby zabránili rozšíření požáru.

Zásah jednotkám komplikovala jednak plechová střecha domu, ale také fakt, že dům byl celý zaplněný hořlavými věcmi, především novinami a textiliemi. Po téměř třech hodinách intenzivního hašení byla uvnitř domu nalezena mrtvá osoba. V tuto chvíli (17.00 hod) nebyl požár ještě lokalizován.

Předběžně byla škoda způsobená požárem vyčíslena na částku 1,1 milionu korun. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje.

Hasičům se podařilo po sedmé hodině v podvečer požár domu na Horním náměstí v Humpolci lokalizovat. Efektivním zásahem jednotky zabránily rozšíření požáru na sousední domy a uchráněné hodnoty se tak vyšplhaly na 11 milionů korun. Původně byla majetková škoda vyčíslena na 1,1 milionu korun, později byla navýšena na částku 2 miliony korun.

Ihned po provedené lokalizaci rozhodl velitel zásahu o redukci zasahujících jednotek. Zrušeno bylo také čerpací stanoviště. Úplná likvidace požáru proběhla před jedenáctou hodinou v noci.

Největší problém pro zasahující hasiče představovala plechová střecha domu. Při rozřezávání střechy a hašení zasahujícím jednotkám výrazně pomohlo speciální zařízení COBRA brněnských profesionálních hasičů. COBRA je velmi efektivní nástroj pro prorážení a řezání ve všech typech materiálů. Technika řezání pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost ohlazovat prostor požáru a hasit oheň.

Přečtěte siCold Cut System Cobra je užitečným pomocníkem hasičů, možnosti využití se stále rozšiřují

Na místě události v neděli zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Humpolci, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Jihlavě, Brně (stanice Lidická) společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Herálce, Dolního Města, Hořic, Humpolce, Kejžlice, Senožat a Želiva. Do zásahu se zapojilo na sedm desítek hasičů s deseti cisternovými automobilovými stříkačkami, výškovou a další technikou. Zázemí zasahujícím záchranářům na místě poskytly týlové kontejnery ze stanic v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově.

Od časného rána v pondělí na místě včerejšího tragického požáru rodinného domu na Horním náměstí v Humpolci probíhalo intenzivní vyšetřování. Pětičlenný tým složený z vyšetřovatelů Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina a specialistů z Technického ústavu požární ochrany dospěl po velmi důkladném šetření k závěru, že požár vznikl s největší pravděpodobností kvůli nedbalosti majitele. Ten si v kuchyňce rodinného domu připravoval na propanbutanovém vařiči jídlo. Náhle došlo k požáru, který se začal extrémně rychle šířit a pro majitele domu se stal osudným. K rychlému šíření požáru napomohlo zejména velké množství hořlavých věcí, které měl majitel v domě.

Foto: Michal P.
Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.