Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tablet s operačním systémem Android není jedinou variantou pro využití aplikace Rescue Navigator od Point X

Základní, ne však jedinou variantou zařízení pro RescueNavigator je tablet s operačním systémem Android. Tablet musí být vybaven GPRS/HSDPA/3G modemem (ideálně nejrychlejší variantou LTE) pro komunikaci v terénu, GPS přijímačem pro určování polohy a WiFi komunikací pro přenos dat „na základně“ (tedy při parkování v garáži).

Preferovaná velikost displeje je okolo 10“, avšak zejména pro verzi určenou dobrovolným jednotkám lze s výhodou použít i menší tablety s displejem 7–8“. Toto kompaktnější řešení je samozřejmě výhodou také pro menší vozidla s omezeným vnitřním prostorem.

Tablet je ve vozidle umístěn v držáku, který zajišťuje jeho napájení (může být připojen přímo na palubní síť vozidla nebo zapojen do zásuvky „zapalovače“).

RescueNavigator zahrnuje také sadu prostředků pro správu aplikace, uživatelů systému a připojených zařízení, zajištění aktualizace software, diagnostiku a podobně.

Automatická aktualizace aplikace, map a mapových podkladů probíhá v případě připojení k internetu i v garáži jednotky.

Na vybraných platformách a zařízeních je volitelně možný provoz v tzv. uzamčeném (kioskovém) módu, takže uživatel může pracovat pouze v prostředí systému HZS a vybraných aplikacích. Nemá přístup do nastavení, Google Play atd. Rešení je provozováno na prostředí zákazníka bez přímé účasti dodavatele (dodavatel poskytuje pouze aplikační a systémovou podporu, nemá však žádný přístup k přenášeným datům).

Velký důraz je kladen na bezpečnost dat. Možné je dvojité šifrování v komunikačním kanálu, využití privátního přístupového bodu operátora, šifrování dat na zařízení i vzdálený reset zařízení při ztrátě nebo odcizení.

U některých variant koncových zařízení a typů instalace ve vozidle (např. CarPC, odolné tablety v aktivním držáku) je možnost přenosu a záznamu stavu techniky (použití výstražného zvukového a světelného zařízení, činnost agregátů, obecně tedy sběr dat z CAN vozidla)

Při spuštěné aplikaci probíhá kontinuální přenos polohy na KOPIS.   Velmi důležitou součástí řešení jsou také mapové podklady a navigační software, který posádku spolehlivě dovede na místo události. Pro navigaci v silniční síti využíváme navigační modul společnosti Sygic ve verzi FLEET (volitelně TRUCK) Emergency s možností konfigurace parametrů vozidla a s jejich zahrnutím do algoritmů plánování. Používají se pouze skutečná omezení, nikoli logická omezení.

Je zde možnost volby mapových podkladů NAVTEQ nebo TOMTOM. Ve verzi pro JSDH je možné použít bezplatné navigace jako BeOnRoad, Google, HERE, Waze a další.

RescueNavigator nabízí alternativně nebo paralelně se silniční navigací také „navigaci v rastru“, tedy mapy, které se po „dlaždicích“ (tedy obrázcích) inteligentně synchronizují z geografického informačního systému (GIS).  

Sdílet
Seriál: Rescue Navigator