Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Řecku Πυροσβεστικό Σώμα

Po prázdninách vám opět přináším další díl ze seriálu zahraničních hasičských stanic. Tentokrát jsem navštívil řecké kolegy a to konkrétně na ostrovech Korfu a Rhodos.

Organizace

V Řecku slouží hasiči stejně jako u nás tři 24 hodinové směny. Výcvik nováčku trvá od 4 do 6 měsíců a probíhá v hasičské akademii ve městě Kifissia. V současné době se již přestávají rozlišovat funkce strojníka a hasiče, zkrátka každý hasič by měl umět také řídit hasičské auto. V celé zemi jich je něco okolo 12 tisíc. Toto povolání je mezi obyvateli velice váženo, ale u dívek prý častěji vyhrávají vojáci. Dobrovolní hasiči vznikli v roce 1950 a pomáhají hlavně při větší živelních pohromách jako jsou zemětřesení, záplavy a nejvíce lesní požáry. Dobrovolných sborů je podstatně méně než třeba u nás a jsou zřízeny pouze v menších městech. Právě lesní požáry zaměstnávají hasiče přes léto nejvíce. Proto jsou například i na okrajích lesů vystavěny hydranty a přípojky s vodou. V zastavěných oblastech najdete opravdu na každém rohu hasící přístroj (viz foto).

Korfu

Zde jsem navštívil 2 stanice ze 3, které se na ostrově nacházejí. V hlavním městě je stanice dislokována v centru a ve společné budově se nachází velitelství, kanceláře a civilní ochrana. V garážích je skoro vždy třeba jen polovina techniky. Každé ráno po nástupu do směny odjíždějí družstva s cisternami do lesů a suchých oblastí, kde tráví celou službu hlídáním daných úseků. Na nejvyšší hoře ostrova je rozhledna s hasičem-pozorovatelem, který hlídá kamerovým systémem a dalekohledem skoro celý ostrov a v případě vzniku požáru dokáže rychle a přesně popsat dané místo pro výjezdové jednotky.

Rhodos

Je o něco větší ostrov, který se nachází v těsné blízkosti Turecka na jihovýchodě řeckých ostrovů. Zde je ve 100 tisícovém hlavním městě stanice přímo v historickém centru, hned naproti policejní stanici a v těsné blízkosti vojenského velitelství. Není nijak velká. První výjezdová CAS stojí před stanicí, protože kvůli své výšce neprojede branou (viz foto). 30 m žebřík a RZA s vyprošťovacím zařízení Holmatro. Při cestě na jih ostrova jsem potkával malé provizorní staničky. Jsou to vlastně jen rozhledny a někdy ani ne s přístřeškem a vedle zaparkovanou cisternou. Stejně jako na Korfu jezdí hasiči hlídat na kopce a do lesů možný vznik požárů. Jsou to třeba jen 2 hasiči s vysílačkou, dalekohledem, rádiem a svačinou , kteří zde stráví celou službu. Každý 3. den…

http://www.fireservice.gr/

Foto: Jakub Morávek

Jakub Morávek
JSDH Chrudim


-swo-

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče