Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lucembursko má jedinou profesionální hasičskou stanici, zajišťuje i provoz záchranné služby

Lucembursko má jen něco kolem půl milionu obyvatel a tak je jasné, že ani hasiči tu nebudou zastoupeni ve velkých počtech. Jediný profesionální sbor – Sapeurs Pompiers Professionnels – Ville de Luxemburg (mimo soukromých letištních hasičů) – se nachází ve stotisícovém hlavním městě Lucemburku a zbytek země musejí pokrývat dobrovolné sbory.

Hasiči zde slouží ve 12hodinových směnách a střídají se vždy v 8:00 a 20:00. Pravidelný cyklus zhruba 200 profesionálních hasičů začíná denní směnou, po ní následuje 24hodinové volno. Dále jdou hasiči na noční směnu a pak mají 48 hod na odpočinek. Takže v součtu to vychází o den volna více za každý cyklus než např. u nás.

Sbor, který je financován městem a nikoli státem, však zajišťuje také záchrannou službu a hasiči pravidelně rotují mezí hasičskými a sanitním vozy. Dříve byla tato činnost pod hlavičkou lucemburské civilní ochrany.

Kromě jednotné evropské tísňové linky 112 se k hasičům dovoláte ještě přes celkem dlouhé číslo 442244. Linky však nejsou svedeny přímo na stanice, ale do Centrálního střediska pro mimořádné události (Central des Secours d'Urgence du 112 – CSU 112), kde slouží zhruba 16 operátorů.


U většiny hasičských věcí zde najdeme německý vzor. To se týká jak vybavení vozidel či typu hadic, tak organizace sboru a např. také výcviku, který probíhá právě na německých hasičských akademiích. Vlastní hasičskou školu bude mít Lucembursko zhruba v roce 2021, kdy se má dle plánu postavit nová stanice na okraji města, kde již bude vše pohromadě.

Dnes musí hasiči pro některou speciální techniku, kontejnery apod. do garáží po celém městě, protože vše se do staré stanice nevejde. První vůz je obsazen plným počtem hasičů 1+5 a další technika už jen 1+1. Na jednu směnu tedy stačí 10 výjezdových hasičů, kteří obsadí dostupnou techniku, tedy vždy min. 3 posádky.

Z celkového počtu 1529 dobrovolných hasičských sborů je 151 větších sborů komunitních – přibližně jako náš okres, zbytek tvoří malé venkovské sbory. Slouží v nich zhruba 8300 hasičů.

Jakub Morávek
Chrudim
Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče