Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brandweer Amsterdam

Jeden z našich čtenářů, konkrétně Jakub Morávek od chrudimských dobrovolných hasičů, nám zaslal na redakční mail článek a fotografie, týkající se jeho návštěvy u holandských kolegů a to přímo v hlavním městě Amsterodamu.

Jeden z našich čtenářů, konkrétně Jakub Morávek od chrudimských dobrovolných hasičů, nám zaslal na redakční mail článek a fotografie, týkající se jeho návštěvy u holandských kolegů a to přímo v hlavním městě Amsterodamu.







V nedávné době jsem měl možnost navštívit hlavní město Nizozemska Amsterdam. Vzhledem k tomu, že jsem měl nějaký čas navíc navštívil jsem dvě stanice v centru města.

V Nizozemsku mají stejně jako třeba v Anglii spíše více hasičáren, zato menších a třeba jen s jednou CASkou a žebříkem. V Amsterdamu jsou hasiči pouze profesionální, dobrovolní jsou na venkově a v ostatních městech, kde mohou dokonce sloužit na jedné stanici s hasiči z povolání a jezdit spolu dohromady v autech. Systém směn je také jiný. Slouží po 12 hodinách, třeba 4 dny za sebou na noc nebo den a pak mají 4–6 dní volno. Takto to funguje celý měsíc a je to dost chaotické, na rozdíl např od našich ABC směn. Nikdy přesně neví, který den půjdou do práce, ale vždy odslouží 9 směn za měsíc.

Stanice Dirk

Na stanici mě přivítal velitel družstva. Zbytek směny byl s CASkou koupit svačinu. Než přijeli, ukázal mi tak posilovnu, dílu, zázemí pro mužstvo a garáže. Byl jsem překvapen z velkých kožených gaučů a křesel, na kterých se válejí v zásahovkách od výjezdu. To samé ale bylo i na druhé stanici, takže tady je to asi normální. Protože jsme měli čas, vyjel s žebříkem (AZ 30 Iveco Magirus) a sám od sebe mě vzal do koše a vyvezl nahoru. Na konci jsem si ještě prohlédl vybavení CAS MB Atego s nástavbou od místní firmy Gemco. Amsterdamská specialita – v kabině nesedí vzadu 4, ale 5 hasičů, prý kvůli tomu, že posilové vozy se špatně dostávají městem k místu zásahu.

Stanice Hendrik

Když jsem přišel poprvé a vešel dovnitř, nikdo tam nebyl. Volal jsem a zvonil na ně, ale nikoho jsem nenašel. Až po chvíli přijel služební kurýr, hrozně se divil, jak jsem se dostal dovnitř a řekl mi, ať přijdu později. Odpoledne už na stanici hasiči byli a opět se hrozně divili, jak sem se mohl sám dostat dovnitř. Jednoduše – neměli zamčené dveře. Velitel Dirk mě provedl celou stanicí a pozval na kafe a večeři. Znal perfektně ČR a byl jednou v Krkonoších na horách. Taky věděl, že předsedáme EU a znal Topolánka. Což mě, po otázkách na recepci hotelu: „Česko…to je v Evropě?“ příjemně překvapilo.

Video: http://www.youtube.com/watch?…

Web: http://www.brandweer.nl/…-amstelland/



Pro Požáry.cz Jakub Morávek
JSDH Chrudim
coudy150@seznam.cz
+420723376827


-wap-

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče