Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Dnech NATO na mošnovském letišti představovali opět techniku i hasiči

Kombinovaný hasicí automobil Scania, sestavu obojživelných vozidel do náročných terénů a vody a další moderní zásahovou techniku představili profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje během víkendových Dnů NATO a Vzdušných sil Armády ČR 2018 na mošnovském letišti.

Tradičně zde postavili i stan prevence s otázkami a kvízy pro malé i velké návštěvníky, o něž byl velký zájem – hlavně u drobotiny.

V sobotu 15. 9. 2018 odpoledne si moderní techniku moravskoslezských hasičů důkladně prohlédl premiér Andrej Babiš v doprovodu ředitele HZS MSK brig. gen. Vladimíra Vlčka a náměstka generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Daniela Miklóse.

Hasiči se tradičně, stejně jako v předchozích letech, zapojili na Dnech NATO nejen vystavením své techniky a prevencí, ale také se spolupodíleli na organizaci a na bezpečnostním zabezpečení celé prestižní akce.

Kombinovaný hasicí automobil KHA Scania P490 8×4 s úctyhodnou délkou 11,2 metry a hmotností 30 tun je určen pro látky, které nelze hasit vodou, ale například pěnou či práškem.

Veze vedle 6000 litrů vody také 3000 litrů pěnidla a 3000 kg prášku, včetně speciálních zařízení na přípravu a proudnic. Ve výbavě má tento KHA termokameru, která je umístěna na výsuvném požáru a je sní možné pohybovat o 360 stupňů kolem svislé osy.

Přečtěte siOsmikolové kombinované hasicí automobily Scania nahradí u HZS Moravskoslezského kraje dosluhující Tatry 815

Dvě obojživelná vozidla představovalo na letištní ploše obojživelné vozidlo Argo 8×8 Avenger určené hlavně pro přesun těžkých materiálů, nástrojů či čerpadel ve velmi nepřístupném terénu.

Může využívat jak svých osm kol, tak vyměnitelné pásy, přívěsný vozík a naviják o délce 15 metrů. Vedle něj stálo obojživelné vozidlo Gibbs Quadski XL pro 2 osoby, určené pro zásahy na souši v náročném terénu, tak i ve vodě. Může dosáhnout rychlosti až 70 km za hodinu.

Přečtěte siHasiči v Moravskoslezském kraji pořídili trojici obojživelných vozidel Quadski XL, s financováním pomohla Evropská unie

Velký zájem návštěvníků všech generací přitahovaly 4 vodní skútry Yamaha (2× VXR, 2× VX Cruiser) až pro tři osoby, které jsou schopny brázdit vodní hladinu bezmála dvě hodiny.

HZS Moravskoslezského kraje je jím vybaven kvůli svému vodnímu záchrannému týmu WASAR (Water Search And Rescue) s mezinárodní certifikací. Je to dosud jediný takový tým v ČR.

Přečtěte siVodní záchranný tým moravskoslezských hasičů WASAR se vrátil z úspěšného cvičení v Itálii, důraz byl kladen na spolupráci více zemí

Představen byl i kontejner, v jehož útrobách je dílna, sloužící v HZS MSK při zásazích vyprošťovacího speciálu MB Actros Bizon a jeřábu AC 60 Terex/Demag, především u dopravních nehod a technických zásahů.

Přečtěte siTěžkotonážní jeřáb pro HZS Moravskoslezského kraje Terex Demag byl pořízen i pro vyprošťování havarovaných letadel

Nejnovějším zařízením ve výbavě nové dílny je systém zvedacích (2,1 metr vysoké) a zachycovacích vaků Sava, které slouží k vyproštění či otočení až devítitunových vozidel.

Na plochu letiště dovezl tento kontejner a na dva dny zde zaparkoval kontejnerový automobil Mercedes Atego 1529 AF 4×4, určený pro přepravu kontejnerů v méně přístupném terénu.

U veškeré techniky byli přítomni zkušení hasiči, kteří odpovídali na nejrůznější dotazy návštěvníků, a to nejen ohledně vystavené techniky, ale i na dotazy týkající se života hasičů na stanicích.


Velmi živo bylo po oba víkendové dny ve stanu prevence HZS MSK, označeným velkým rudým číslem 112, a jeho okolí. Uvnitř řešili malí návštěvníci nejrůznější vědomostní a skládací úkoly s bezpečnostní problematikou, a pokud opravdu nevěděli, preventisté a lektoři dlouhodobého vzdělávacího projektu Hasík (i rodiče) jim vhodně napovídali.

V okolí stanu hasičští preventisté vlídně zastavovali návštěvníky a dávali jim složitější otázky z požární prevence, evakuační problematiky a ochrany obyvatelstva s výběrem ze tří až čtyř možností odpovědi.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet